Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπό τα μέσα του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Από τα μέσα του 2018 το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Από τα μέσα του 2018 θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης , ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) Μιχάλης Φιλίππου και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης.
Στόχος, όπως επεσήμανε ο υπουργός, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας με άμεσα οφέλη για μείωση του κόστους της ενέργειας και διασφάλιση καλύτερων τιμών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) και θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς. Στο Χρηματιστήριο θα ενταχθούν και τα συμβόλαια ΝΟΜΕ που έχουν διατεθεί ή θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Στους στόχους του Χρηματιστηρίου όπως τόνισε ο κ. Φιλίππου περιλαμβάνεται «να απαλλαγούμε από ρυθμιστικούς μηχανισμούς που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν» αλλά και η αποφυγή φαινομένων του παρελθόντος όπως είναι το έλλειμμα που επιβάρυνε προμηθευτές και καταναλωτές.

Οι δυο φορείς (ΛΑΓΗΕ και Χρηματιστήριο) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

dealnews.gr

RELATED ARTICLES