Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑπό το φθινόπωρο το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Από το φθινόπωρο το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

εξοικονομηση

Δύο σημαντικά εμπόδια «φρενάρουν» την έναρξη του καινούριου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», δηλαδή του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι το 2020 με χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτίες καθυστέρησης είναι η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ, αλλά και η εκ των προτέρων αξιολόγηση Χρηματοδοτικού Μέσου («ex ante assessment») για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

Όσον αφορά τον Κανονισμό Απόδοσης Ενεργειακών Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), το πρόβλημα είναι πως η χώρα μας δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση μέτρων που θα διασφαλίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις αναφορικά με την ενεργειακή απόδοση κτιρίων σύμφωνα, όπως περιγράφεται στα Άρθρα 3, 4,5 της Οδηγίας 2010/31/ΕΕ.

Για τον σκοπό αυτό, χρειάζεται να εκπονηθεί σχετική μελέτη, στη οποία θα βασισθεί η επικαιροποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων ο οποίος ισχύει αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ. Ωστόσο, ο καινούριος Κανονισμός δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από το καλοκαίρι.

Από την άλλη πλευρά, για να αποδεσμευθούν τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν την ενέργεια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει πραγματοποιηθεί η εκ των προτέρων αξιολόγηση Χρηματοδοτικού Μέσου («ex ante assessment») για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε είδους κτίριο. Μια προϋπόθεση που η Ελλάδα πληροί μόνο κατά το ήμισυ, αφού αυτή τη στιγμή έχει εκπονηθεί μελέτη για τα ιδιωτικά κτίρια, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει το ίδιο για τα δημόσια.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα χρονίζει από την εποχή της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πριν δηλαδή από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ωστόσο, και η πολιτική ηγεσία που προέκυψε μετά τις εκλογές, δηλαδή η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν «έτρεξε» τη διαδικασία.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει τη διενέργεια ανοικτού διεθνή διαγωνισμού, από τον οποία θα προκύψει η ανάθεση της μελέτης. Επομένως, με δεδομένο πως ο διαγωνισμός δεν έχει ούτε καν προκηρυχθεί, η αξιολόγηση δεν προβλέπεται να είναι έτοιμη πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Πηγή: energyin.gr/Του Κώστα Δεληγιάννη

 

RELATED ARTICLES