Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑρχιτεκτονικές διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης

Αρχιτεκτονικές διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης

architecture1

Ένα κέντρο δραστηριοτήτων στο Παρίσι με ελληνική «βούλα», ένα αναψυκτήριο-εστιατόριο στον Σχινιά και η πρόταση για το αρχαιολογικό θεματικό στον Πειραιά, αλλά και επτά έπαινοι σηματοδοτούν την αρχιτεκτονική παρουσία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, αφού στον διαγωνισμό του περιοδικού «Δομές» που καλύπτει έργα και μελέτες της περιόδου 2011-2015, υποβλήθηκαν 152 υλοποιημένα έργα και προτάσεις που εκπονήθηκαν από 400 αρχιτέκτονες.

Το πρώτο βραβείο πιστοποιεί τη μαζική φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, αλλά αποδεικνύει γι’ άλλη μία φορά ότι «έξω πάμε καλά». Το κέρδισαν με το «Urban Tatoo» οι αρχιτέκτονες Αγησίλαος Πάγκαλος και Αν Φρίντμαν.

Αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο «Ken Saro-Wiwa», που κατασκευάστηκε στο 20ό Διαμέρισμα του Παρισιού και είναι ένας χώρος αφιερωμένος στις σύγχρονες αστικές καλλιτεχνικές εκφράσεις. Στην ίδια ενότητα των υλοποιημένων έργων, τιμήθηκαν με έπαινους ένα μικροβιολογικό ιατρείο στην Αθήνα που δημιούργησε η ομάδα «Schema architecture» και ένα βιομηχανικό κτίριο στην Κηφισιά που υπογράφουν η πολυβραβευμένη Σοφία Τσιράκη και το γραφείο Τάσου Μπίρη.

Η νέα φουρνιά των αρχιτεκτόνων έδωσε το δικό της «παρών» στον διαγωνισμό. Το βραβείο κέρδισε ο Παύλος Αραβαντινός και το αναψυκτήριο-εστιατόριο που σχεδίασε για την προστατευόμενη αλλά κακοποιημένη περιοχή του Σχινιά.

Οι οικολογικές ευαισθησίες κυριαρχούν στα χρώματα και τα υλικά της κατασκευής. Η ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, ελαφριά κατασκευή από ξύλο δεν επιλέχθηκε μόνον από την ανάγκη για ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου κατασκευής, αλλά κυρίως για τη βιωσιμότητα και την αρμονική της σχέση με το περιβάλλον.

Στην ίδια κατηγορία τιμήθηκαν με έπαινους ένα κατάστημα χαλιών στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης της ομάδας «ΝΟΜΕΝ αρχιτέκτονες» και η μεταμόρφωση μιας σχολής χορού σε αρχιτεκτονικό γραφείο στην περιοχή των Εξαρχείων, που έφερε σε πέρας με επιτυχία ο Γιάννης Γιαννούτσος.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στην ενότητα των μελετών διακρίνονται για την έντονη εξωστρέφειά τους. Μπορεί το πρώτο βραβείο να απέσπασε η «Εγκυμονούσα πόλη», μια πρόταση από το μέλλον για το αρχαιολογικό θεματικό μουσείο στον Πειραιά, αλλά οι τρεις έπαινοι αποτελούν αμιγώς ελληνικές συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στο εξωτερικό.

Πρόκειται για τη μελέτη του πολιτιστικού κέντρου στο Μπαλιάν του Αφγανιστάν που εκπόνησαν οι Φώτης Ζαπατινιώτης, Κάρολος Μιχαηλίδης και Στάθης Παπαπαναγιώτου, την ιδέα για την κεντρική πλατεία στο Πρόντιβ της γειτονικής Βουλγαρίας που ονειρεύτηκαν η Αριάδνη Βοζάνη, ο Αντώνης Τζώρτζης και ο Ευτύχης Σαββίδης, ενώ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η πρόταση για το νέο μουσείο Bauhaus στο Ντεσάου της Γερμανίας, τη Μέκκα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, που υπογράφουν οι Γιώργος Αγγελής, Κατερίνα-Ολυμπία Δασκαλάκη και Θανάσης Καραχάλιος.

Το δύσκολο έργο της επιλογής ανέλαβαν ο Αλμπέρτο Κάμπο Βαέζα, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Μαδρίτης, ο Ντ. Τσίπερφιλντ, διευθυντής του ομώνυμου γραφείου στο Λονδίνο, και ο Ενρίκε Βάλκερ, αναπληρωτής καθηγητής του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που δεν συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά «ζύγισαν» τις προτάσεις στο γραφείο τους και έδωσαν τη βαθμολογία τους.

 

Πηγή: efsyn.gr/Χαρά Τζαναβάρα

RELATED ARTICLES