Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑρχιτεκτονική διάλεξη για το δημόσιο χώρο

Αρχιτεκτονική διάλεξη για το δημόσιο χώρο

architecture1

Στο πλαίσιο των «Καταθέσεων Πολιτισμού» στην Τράπεζα της Ελλάδος, οι αρχιτέκτονες Πρόδρομος Νικηφορίδης και Bernard Cuomo θα δώσουν διάλεξη, με θέμα το δημόσιο χώρο, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, την Τετάρτη 11 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη συμμετοχή (με σειρά προτεραιότητας).

Μάλιστα, την ημέρα της διάλεξης, το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3) θα παραμείνει ανοικτό έως τις 6 το απόγευμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται να το επισκεφθούν και, παράλληλα, να δουν την έκθεση ζωγραφικής «Μιχαήλ Αξελός (1877 – 1965), ανάμεσα σε δύο κόσμους», την οποία φιλοξενεί αυτή την περίοδο.

Ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση και τη διατήρηση

Συνεργάτες από το 1986, οι πολυβραβευμένοι Πρόδρομος Νικηφορίδης και  Bernard Cuomo, αναπτύσσοντας το θέμα «Στον δημόσιο χώρο: Αθήνα / Θεσσαλονίκη / Ηράκλειο / Καβάλα / Κοζάνη / Νεάπολη / Ταγγέρη / Χανιά», θα μιλήσουν για τη σημασία του δημόσιου χώρου, με άξονα τις πόλεις εκείνες, στις οποίες η αναβάθμισή του προσέδωσε νέα δυναμική.

Οι δύο αρχιτέκτονες, με αφορμή την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, η οποία είναι δικό τους έργο, αλλά και τις μελέτες τους για πολλές ελληνικές και ξένες πόλεις, θα αναφερθούν ιδιαιτέρως στη διαχείριση του δημόσιου χώρου και στις προσπάθειες για τη διατήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που αυτός αποκτά μετά την εφαρμογή των αρχιτεκτονικών μελετών.

Με δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία

Η κοινή πορεία του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Bernard Cuomo ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα, συγκαταλέγονται τα: Κτήριο κατοικιών στο Παρίσι (1992 – 1994), Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης (1997), Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης (2006 – 2009), Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (2000 – 2014) και Κέντρο Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού (ΚΕΠΕΔΙΧ) της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (2001 – 2009).

Τους έχουν απονεμηθεί δεκάδες διεθνή και ελληνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004 – 2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (2009) και το βραβείο UIA – International Unionof Architects – Friendly spaces accessible to all για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (2014). Πρόσφατα, επελέγησαν από την AIAC (Italian Association for Architecture and Criticism) και το περιοδικό A10 new European architecture στην τελική λίστα IN Practice με τα 37 καλύτερα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά γραφεία που λειτουργούν έξω από την «αρχιτεκτονική ελίτ». Έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια.

Πληροφορίες

Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Κεντρικού Καταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (2ος όροφος): Είσοδος: Εδουάρδου Λω και Σταδίου. Η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα είναι δυνατή μία ώρα πριν από την έναρξη της διάλεξης. Για την είσοδο στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ή δημοσιογραφικής ταυτότητας.

naftemporiki.gr

RELATED ARTICLES