Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΑρχιτεκτονικό κόσμημα: «The Anthemion House»

Αρχιτεκτονικό κόσμημα: «The Anthemion House»

«The Anthemion House» – Μετατροπή νεοκλασικού κτιρίου σε ξενοδοχείο στην Καβάλα

Το ξενοδοχείο “Anthemion House”* ιδρύθηκε το 2018 και βρίσκεται στην Καβάλα. Στο σύνολό του το νεοκλασικό κτίριο κτισμένο το 1927, ανακαινίστηκε στοχεύοντας στη δημιουργία ενός φρέσκου και εκλεπτυσμένου χώρου, με σεβασμό στην ισχυρή αρχιτεκτονική ταυτότητα του.

Οι εσωτερικές τοιχοποιίες διατηρήθηκαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες καθαιρέθηκαν, προκειμένου να διαμορφωθούν 7 αυτόνομα δωμάτια – διαμερίσματα. Στο ισόγειο βρίσκεται η ρεσεψιόν και το δωμάτιο πρωινού, καθώς και ένα εκ των 5 διαμερισμάτων του ξενοδοχείου. Στο ίδιο επίπεδο έχει διαμορφωθεί και ένας προαύλιο χώρος, κάτω από την εξωτερική σκάλα του κτιρίου, η οποία αποτελεί και τη μοναδική πρόσβαση για τους ορόφους. Τα υπόλοιπα έξι δωμάτια έχουν ισομοιραστεί στους 2 ορόφους του κτιρίου, σε κάθε έναν από τους οποίους υπάρχει και αντίστοιχο lobby καθώς και κοινόχρηστες βεράντες για τους επισκέπτες.

Το ξύλινο δάπεδο αντικαταστάθηκε, ενώ κεραμικά πλακίδια με γεωμετρικά μοτίβα χρησιμοποιήθηκαν για τα μπάνια και κάποιους κοινόχρηστους χώρους. Δύο τόνοι σε μπλε και πράσινες αποχρώσεις επιλέχτηκαν τόσο για τους κοινόχρηστους χώρους όσο και για τα δωμάτια, δημιουργώντας έντονες αντιθέσεις, οριοθετώντας άλλοτε την οροφή και άλλοτε τμήματα των κάθετων επιφανειών.

Οι ξύλινες πόρτες του κτιρίου αποκαταστάθηκαν και επανατοποθετήθηκαν, ενώ για τα μπάνια και τους κοινόχρηστους χώρους  κατασκευάστηκαν μεταλλικές πόρτες με χειροποίητα πόμολα. Την ίδια λογική σχεδιασμού των αρχών του 20ου αιώνα, ακολουθούν οι πόρτες της ρεσεψιόν, όπως και τα ημικυκλικά κεφαλάρια των κρεβατιών κατασκευασμένα από βιεννέζικο ραττάν και δρυ. Για τα υπόλοιπα χειροποίητα έπιπλα των δωματίων επιλέχτηκαν μπλε και πράσινες αποχρώσεις, σε συνδυασμό με λεπτομέρειες σε ματ χρυσό, δημιουργώντας ένα φωτεινό και ζεστό περιβάλλον.

*Το Ξενοδοχείο «The Anthemion House» μελετήθηκε και σχεδιάστηκε από το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Normless.

 

 

RELATED ARTICLES