Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑσφαλιστικό: Ολοι σε ένα ταμείο, με μικρότερες συντάξεις

Ασφαλιστικό: Ολοι σε ένα ταμείο, με μικρότερες συντάξεις

forologia

Το σχέδιο νόμου των 170 σελίδων για το Ασφαλιστικό περιφέρει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από τις έως τώρα πληροφορίες τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου (64 άρθρων) της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι:

-Όλοι σε ένα ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

-Μείωση κατά 15% στις συντάξεις άνω των 750 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους

-Στο 60% το ποσοστό αναπλήρωσης για 40 χρόνια ασφάλισης

-Μείωση 30% στις συντάξεις για όσους παίρνουν πάνω από 2.00 ευρώ

-Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την Εθνική Σύνταξη

Η Εθνική Σύνταξη καταβάλλεται σε όλους, όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.

Η μόνιμη διαμονή αποδεικνύεται με τη διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών. Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα (40) ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.

Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται αναλογικά στις περιπτώσεις θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας. Η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη γήρατος, ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, και με ποσοστό από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η εθνική σύνταξη ορίζεται σε τριακόσια ογδόντα τέσσερα (384) Ευρώ κάθε μήνα.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις
Κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης με βάση τις περιόδους ασφάλισης προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι.

Ειδικότερα, τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι:

-για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%.

-από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%,

-από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%,

-από 21 έως 24 χρόνια 1,16%,

-από 24 έως 27 1,29%,

-από 27 έως 30 1,42%

-για 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια φτάνει στο 2%.

Θυσιάζονται οι νέοι συνταξιούχοι

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης συνυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη θυσία των νέων συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, παίρνει σύνταξη σήμερα 1.100, με τον επανυπολογισμό, δικαιούται 900. Τα 200 ευρώ παραμένουν ως προσωπική διαφορά.

Αντίθετα, ο νέος συνταξιούχος με βαρέα και ανθυγιεινά, θα εισπράξει 900 ευρώ. Συνεπώς θα έχουμε και πάλι συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, με το βάρος να πέφτει στη νέα γενιά.

Σε βάθος δεκαετίας θα θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για όλους. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με μισθό 1.000 ευρώ η σύνταξη ορίζεται στα 784 ευρώ, ενώ με μισθό 2.000 στα 800 ευρώ. Όπως σχολίασε ο πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης, οι μικρές διαφορές, αποτελούν αντικίνητρο για ασφάλιση.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα βασίζεται στις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου, ενώ θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, αυτό σημαίνει, ότι στις υψηλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ η μείωση θα αγγίζει το 30%. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που πίστευε πως θα λάμβανε.

 

Πηγή:dealnews.gr

RELATED ARTICLES