Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΑυθαίρετα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης - Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα και οι...

Αυθαίρετα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης – Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα και οι δόσεις.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης υπαγωγής των αυθαίρετων κτισμάτων λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, ωστόσο, πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα «Ελεύθερο Τύπο» ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και αυτό διότι οι πολίτες έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα όποιες οικονομικές διευθετήσεις να έχουν «παγώσει».

Άλλες πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρουν πως ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είναι διστακτικός καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χρόνος για να εξεταστεί το θέμα εκ νέου τις επόμενες μέρες.

Προβληματισμός υπάρχει και για τα αδήλωτα τετραγωνικά -για τα οποία η καταληκτική προθεσμία είναι επίσης τα τέλη Ιουνίου- με το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το εάν πρέπει να δοθεί παράταση.

Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ζητήσει παράταση και ταυτόχρονη επιμήκυνση τεσσάρων μηνών σε όλες τις τρέχουσες προθεσμίες αναφορικά με Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, δασική νομοθεσία, αυθαίρετα, δήμους, εξοικονομώ κλπ., καθώς και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση σε ό,τι είναι εφικτό.

Οι ιδιοκτήτες με μεγάλες παραβάσεις (κατηγορία 5), με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουν προθεσμία ως τις 30 Ιουνίου ώστε να τα δηλώσουν και να αποφύγουν κατεδαφίσεις, ενώ για όλα τα υπόλοιπα που δεν θα δηλωθούν, αναμένονται πρόστιμα.

Επιπλέον, αυτοί που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τους τόσο στον υπάρχοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αντιμετωπίσουν έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα «πέσει η αυλαία» υπαγωγής των αυθαίρετων, που θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, το 2025.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% το πρώτο έτος και για κάθε επόμενο θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%. Σε δεύτερο χρόνο, πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου με την οποία οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να προχωρούν σε ρύθμιση.

Τι θα κερδίσουν όσοι μπουν σε ρύθμιση μέχρι 30 Ιουνίου 2020:

  • 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.
  • Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.
  • Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.
  • Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.
  • Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.
  • Μειωμένα παράβολα.
  • Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.
  • Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.
  • Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.
  • Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.
  • Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.
  • Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

Μειώσεις στα πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες πολιτών:

  1. Για ΑμεΑ που καταβάλλουν το 15%-20% του προστίμου ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας (για 80% και 67%) και το εισόδημα (με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ για την πρώτη περίπτωση και 18.000 ή 24.000 ευρώ αντίστοιχα για τη δεύτερη περίπτωση).
  2. Για παλιννοστούντες ομογενείς και πολύτεκνους που καταβάλλουν το 20% του προστίμου οι πρώτοι και το 20%-50% οι δεύτεροι, ανάλογα με τις περιπτώσεις, π.χ.:
  • Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 30% του προστίμου. Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Πολύτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ καταβάλλουν ποσοστό 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Πολύτεκνοι με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.) καταβάλλουν 50% του προστίμου.

Εάν για την υπαγωγή αυθαίρετων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά:

α) 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3,

β) 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2,

γ) 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

  • Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.

Επίσης, μειώνονται τα πρόστιμα για:

  • τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.,
  • αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης,
  • αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες,
  • στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993.
  • Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να μειωθεί κατά 20% η οφειλόμενη εισφορά ενός ιδιοκτήτη ακινήτου – για ακίνητα που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

cnn.gr

RELATED ARTICLES