Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΑυθαίρετα στο δάσος

Αυθαίρετα στο δάσος

«Ο σύλλογός μας σας καλεί σε γενική συνέλευση στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου, αυτή την Κυριακή στις 6 μ.μ. Θέμα: Ενέργειες για την οριοθέτηση του οικισμού μας». Τον προηγούμενο μήνα, δεκάδες σύλλογοι «οικιστών» (όπως προτιμούν να αποκαλούνται οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων) σε όλη την Αττική κινητοποίησαν τα μέλη τους καθώς η ευκαιρία ήταν μεγάλη και ο χρόνος λιγοστός: βάσει ενός νέου νόμου, που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε την κατάρτιση των δασικών χαρτών, οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να οριοθετήσουν τους οικισμούς αυθαιρέτων (που ονομάστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις») προκειμένου αυτοί να εξαιρεθούν από την πρώτη «φουρνιά» ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Η εξαίρεση μπορεί να είναι βάσει του νόμου προσωρινή, ο κανόνας όμως λέει ότι, με τη (δεδομένη για ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα όπως τα αυθαίρετα σε δάση) πάροδο των χρόνων, θα γίνει μόνιμη. Κι έτσι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουν –για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση– μια έμμεση αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους. Η ευθύνη της οριοθέτησης των «οικιστικών πυκνώσεων» ανήκει στους δήμους.

Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στην Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα. «Ξεκινήσαμε άμεσα συζητήσεις με τους τρεις βασικούς συλλόγους οικιστών στην περιοχή μας. Στόχος ήταν να αναθέσουμε σε ιδιώτη την οριοθέτηση, καθώς ο δήμος δεν έχει τέτοια δυνατότητα», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης. «Προτείναμε να καλύψουν τα έξοδα οι σύλλογοι, ώστε να μην καθυστερήσουμε, αλλά τα μέλη τους δεν συμφώνησαν. Επομένως θα προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να αναθέσουμε εμείς τη μελέτη». Ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος. «Ο Δήμος Ωρωπού αποτελείται από 12 παλιούς δήμους και κοινότητες και ο καθένας έχει από 4-5 τέτοιους οικισμούς. Ελπίζουμε ότι η προθεσμία που έχει δώσει ο νόμος (σ.σ.: έως τις 27 Σεπτεμβρίου για όσες περιοχές έχουν θεωρημένους δασικούς χάρτες και έως τις 27 Νοεμβρίου για τις υπόλοιπες, πρέπει οι προτάσεις να έχουν κατατεθεί ώστε να δώσει το «πράσινο φως» το υπουργείο) δεν θα είναι τόσο αυστηρή».

Σε ανάλογη θέση –και κινητοποίηση– και ο Δήμος Μαραθώνα. «Υπολογίζουμε ότι στον δήμο υπάρχουν 25-26 τέτοιοι οικισμοί. Θα αναθέσουμε σε μελετητικό γραφείο την οριοθέτησή τους χρησιμοποιώντας και στοιχεία από παλαιότερες μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον ίδιο σκοπό», λέει ο δημοτικός σύμβουλος Αιμίλιος Ρεϊσόγλου, αρμόδιος για οικιστικά θέματα. «Ελπίζουμε ότι θα προλάβουμε».

Μάχη με τον χρόνο δίνει και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι 55 Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας έχουν ήδη αποστείλει στην υπηρεσία τις θέσεις τους σχετικά με το κατά πόσον μπορούν ή όχι να αναλάβουν την εκπόνηση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ή προτιμούν να ανατεθεί στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση). Μέχρι το τέλος του μήνα, η υπηρεσία –που, σημειωτέον, αριθμεί μόλις δύο υπαλλήλους– πρέπει να επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των Διευθύνσεων Δασών, να αξιολογήσει κατά πόσον είναι εφικτές οι απαιτήσεις τους (λ.χ. ενίσχυσης σε προσωπικό) και να συντάξει την τελική εισήγηση προς τον υπουργό.

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών βρίσκονται κι αυτές σε ετοιμότητα, καθώς οφείλουν να προχωρήσουν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στην ενημέρωση των θεωρημένων δασικών χαρτών (να αλλάξουν τις κατηγορίες των οικισμών που αποτυπώνονται, να προσθέσουν χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ.) και να τους αναρτήσουν για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες. Ενα μήνα αργότερα (δηλαδή έως τις 27 Οκτωβρίου) θα πρέπει να τους έχουν κυρώσει στα τμήματά τους που δεν έχουν αντιρρήσεις. Οπου οι δασικοί χάρτες δεν είναι ακόμα θεωρημένοι, η προθεσμία είναι εξάμηνη, δηλαδή έως τις 27 Νοεμβρίου.

Τέλος, το ΥΠΕΝ θα πρέπει με τη σειρά του να λύσει έγκαιρα το θέμα της χρηματοδότησης των επιτροπών ενστάσεων (εκείνων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις που υποβάλλουν οι πολίτες), ζήτημα ακανθώδες που καθυστέρησε την υπόθεση των δασικών χαρτών αρκετά μέχρι σήμερα.

Είναι οι προθεσμίες αυτές εφικτές; Η ΕΚΧΑ θεωρεί πως ναι, καθώς η πίεση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι πλέον μεγάλη. Οι ιδιώτες μελετητές, αντίθετα, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναλάμβαναν την εκπόνηση των δασικών χαρτών, θεωρούν ότι είναι ανέφικτο ο κρατικός μηχανισμός και οι δήμοι να δουλέψουν αίφνης ως «καλοκουρδισμένο ρολόι». Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά…

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES