Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Τον Ιούνιο ξεκινούν οι τμηματικές δημοπρατήσεις

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος: Τον Ιούνιο ξεκινούν οι τμηματικές δημοπρατήσεις

patraΜε δέσμευση για την τμηματική δημοπράτηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, του πρώτου τμήματος της Δυτικής Ολυμπίας Οδού ολοκλήρωσε την απάντηση του στη Βουλή σε ερώτηση για την τύχη του μεγαλου έργου, ο αν.Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο Υπουργός παρουσίασε τα προβλήματα από τις συνεχείς μεταθέσεις της ημέρας του διαγωνισμού ενώ για την ακύρωση του τόνισε πως “είχαμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για κάποιες εξαγγελίες που είχαν γίνει προεκλογικά. Είπαμε ότι για όλους τους διαγωνισμούς θα ξαναδούμε τους όρους, τη χρησιμότητα, τα πάντα. Για το συγκεκριμένο έργο, προφανώς, η χρησιμότητα δεν θέλει κουβέντα και το συμμεριζόμαστε. Όμως, θα δούμε όλους τους όρους του διαγωνισμού και όχι μόνο του συγκεκριμένου, αλλά και όλων των υπολοίπων.

Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, ως προς αυτά που μας ρωτάτε, υπήρχαν μερικές γκρίζες ζώνες. Πρώτον: Μπορούσε να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός στις 31-3-2015; Η απάντηση είναι «όχι». Ο καταστροφικός νόμος που εσείς ψηφίσατε στις 8 Αυγούστου του 2014, ο ν. 4281/2014, προέβλεπε την ύπαρξη ηλεκτρονικού συστήματος για να γίνουν οι διαγωνισμοί, προέβλεπε την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων για να εφαρμοστεί.

Καυστικός ήταν όταν αναφέρθηκε στην προκήρυξη του έργου αφήνοντας αιχμές: “Όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, οι μελέτες έγιναν από τον παραχωρησιούχο. Λέει, λοιπόν, μέσα η προκήρυξη τα εξής σε παρένθεση: «(εγκεκριμένες μελέτες, εγκεκριμένες με σχόλια του Ανεξάρτητου Μηχανικού ή και υπό έγκριση μελέτες)». Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός διαγωνισμός. Δηλαδή, έχουμε τρεις κατηγορίες μελετών, αυτές που έχουν εγκριθεί, ένα άλλο κομμάτι που βρίσκεται υπό έγκριση με σχόλια του Ανεξάρτητου Μηχανικού και κάποιες που είναι υπό έγκριση γενικά. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα!

Αν τα είχαμε κάνει όλα αυτά -δηλαδή εσείς αν τα είχατε κάνει -γιατί εμείς προφανώς δεν γινόταν να κάνουμε ηλεκτρονικό σύστημα σε δεκαπέντε μέρες- και αν γινόταν, κύριε Πρόεδρε, ο διαγωνισμός αυτός, οι οικονομικές προσφορές θα άνοιγαν στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2015.”

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της ομιλίας του ο κος Σπίρτζης είπε “αυτό, λοιπόν, για το οποίο δεσμευόμαστε, κύριε Πρόεδρε -και έχει κατατεθεί- είναι ότι μέσα στον Ιούνιο οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ανάλογα με το φυσικό αντικείμενο που υπάρχει για τον αυτοκινητόδρομο, θα έχουν προετοιμάσει εκείνους τους διαγωνισμούς, ώστε τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου να βγουν οι διαγωνισμοί, τμηματικά, για όλο το έργο και όχι για ένα έργο που και πάλι θα απευθύνεται, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, στο καρτέλ των μεγάλων εργολάβων.

 

Νίκος Καραγιάννης

ypodomes.com

RELATED ARTICLES