Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΑυτοψία ΥΠΕΝ στην Ύδρα για τα απορρίμματα.

Αυτοψία ΥΠΕΝ στην Ύδρα για τα απορρίμματα.

Βαριά πρόστιμα πληρώνει η Ελλάδα για την κακοδιαχείριση των απορριμμάτων στην ΕΕ. Μάλιστα, μόνο για την Ύδρα, καταβάλλει κάθε 6 μήνες το ποσό των 80 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις πέντε περιοχές που έχει χτυπήσει… κόκκινο και η αναζήτηση λύσης θεωρείται κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

Το νησί επισκέφτηκε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος, προκειμένου να βρεθεί η… χρυσή τομή, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και τείνει να μετατραπεί σε περιβαλλοντική βόμβα.

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Γραφάκος με τον δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κακουδάκη, συζητήθηκε η ανάγκη της χωριστής διαλογής απορριμμάτων και η οριστική αποφυγή της ανεξέλεγκτης διάθεσής τους, όπως γίνεται έως και σήμερα σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στο νησί.

Οι… λύσεις που προκρίνονται αφορούν:

– στην άμεση διαλογή στην πηγή (ανακύκλωση),

– στη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης μονάδας διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης, ώστε να μειωθούν τα υπολείμματα και να καταστεί δυνατή– σε πρώτη φάση-

– η συσκευασία και η μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα,

– τα οποία θα οδηγούνται προς τελική διαχείριση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την Ύδρα, τέθηκαν επίσης υπ’ όψιν οι περιορισμοί αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά και ζητήματα που αφορούν στη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο γενικός γραμματέας, «το πρόβλημα της Ύδρας είναι σήμερα ένα από τα 5 οξύτερα προβλήματα της χώρας στη διαχείριση απορριμμάτων. Στόχος μας είναι μέχρι το 2021 να το έχουμε λύσει οριστικά, να έχουμε αποκαταστήσει τον ΧΑΔΑ και να έχουμε σβήσει και το πρόστιμο».

Για τον κ. Κακουδάκη, όπως ανέφερε στο economix.gr, το πρόβλημα στο νησί είναι τεράστιο, έχουν γίνει λάθη αλλά φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέλει να ανατρέψει την κατάσταση προκειμένου η Ύδρα να αλλάξει σελίδα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2019, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν επιδικαστεί στη χώρα μας πρόστιμα ύψους 720 χιλ. ευρώ για τον μη σύννομο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων και την παράνομη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Ύδρα. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο μόνο νησί, κάθε εξάμηνο, η χώρα μας επιβαρύνεται με 80 χιλ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτού, ο κ. Γραφάκος, τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα συναντηθεί με στελέχη του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Βέβαια, όπως εξήγησε στο economix.gr, τα προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα με τα σκουπίδια είναι ποικίλα και το υπουργείο επεξεργάζεται τους τρόπους με τους οποίους η διαχείριση των απορριμμάτων θα πραγματοποιείται με ορθό τρόπο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, τα απορρίμματα δεν είναι μόνο τα αστικά καθώς υπάρχουν και άλλες κατηγορίες «που σήμερα ανησυχούν εξίσου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, παρόλο που τα μεγέθη τους είναι αρκετά μικρότερα».

Μεγάλο πονοκέφαλο για το ΥΠΕΝ, αποτελούν τα νοσοκομειακά μολυσματικά απόβλητα και ιδιαίτερα αυτά των μικρών ιδιωτικών κλινικών, των ιατρείων, των οδοντιατρείων, των κτηνιατρείων. Μάλιστα, αυτά τα ιατρεία ξεπερνούν τα 20 χιλ. στην Ελλάδα και η διαχείρισή τους είναι πλημμελής. Πολλά από τα απόβλητα δε, καταλήγουν στα αστικά και στις χωματερές, με ότι αυτό… συνεπάγεται.

Αντίστοιχα, τα απόβλητα συσκευασιών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία, τα οποία σήμερα δεν συλλέγονται ξεχωριστά, παρά με μια απλή διαδικασία πλύσης τρεις φορές, καταλήγουν στα λοιπά ανακυκλώσιμα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση με ποσοστό 18,9% στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν την ανακύκλωση, ενώ αντίθετα βρίσκεται δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, έχοντας μάλιστα, ποσοστό 80%.

Στόχος εντός της τετραετίας είναι το ποσοστό ανακύκλωσης να φτάσει το 30% και σε ορίζοντα δεκαετίας το 50%. Παράλληλα, επιδιώκεται έως το 2029 η ανάκτηση στην πηγή να είναι στο 50%, η ανάκτηση στις Μονάδες Επεξεργασίας στο 30% και να… πέσει η ταφή στο 20%.

Αυτή την στιγμή, λειτουργούν 6 ΜΕΑ, εκ των οποίων οι τρεις είναι νέας τεχνολογίας (Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Σέρρες) και οι υπόλοιπες παλαιάς που χρήζουν αναβάθμισης (Φυλή, Χανιά, Ηράκλειο). Ταυτόχρονα, άλλα πέντε έργα βρίσκονται σε φάση μελέτης – υλοποίησης (Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Φωκίδα, Θήβα, Αρχάνες), 3 σε αναμονή έναρξης στην Πελοπόννησο, 12 έργα σε δημοπράτηση και 40 έργα σε διαδικασία σύνταξης ή ολοκλήρωσης μελέτης.

Μαρίνα Ξυπνητού

economix.gr

RELATED ARTICLES