Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Αφήστε να ανθήσουν τα μικρά φωτοβολταϊκά»

«Αφήστε να ανθήσουν τα μικρά φωτοβολταϊκά»

photovoltaic_panels-300x221Αυτοπαραγωγή καθαρής ενέργειας από μικρές ΑΠΕ στα κτήρια· θα βοηθήσει καθοριστικά στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε μια περίοδο κατά την οποία οι πολίτες βρίσκονται εκτεθειμένοι με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει «παρά τη σχετική εξαγγελία της κυβέρνησης εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο», τονίζει το γραφείο της Greenpeace στην Αθήνα, με αφορμή «τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Και τούτο εξαιτίας της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, της έλλειψης ουσιαστικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας».

Η διεθνής Greenpeace κατεβάζει και το πλοίο Rainbow Warrior ΙΙΙ στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας εν όψει του «κρίσιμου ευρωπαϊκού συμβουλίου τον ερχόμενο Οκτώβριο».

Το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης ξεκινά νέα εκστρατεία διαμαρτυρίας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτηριακών Φωτοβολταϊκών «ΗΛΙΟΣ», καθώς συνεχίζεται «η αδιαφορία της κυβέρνησης για το ζήτημα της προώθησης της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας (net-metering) σε κτήρια». Είναι «ένα αναπτυξιακό μέτρο που πρέπει να ειδωθεί μέσα από το πρίσμα της διατήρησης θέσεων εργασίας με δεδομένη την κατάρρευση της αγοράς φωτοβολταϊκών».

Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η ενέργεια είναι προνομιακό επενδυτικό πεδίο για τους λίγους και τους μεγάλους, θα πρέπει να το πει. Αν όχι, είπε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greeenpeace, τότε θα πρέπει να προωθήσει «μέτρα που πραγματικά στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να παράγουν καθαρή ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες».

Στην προκλητική καθυστέρηση της κυβέρνησης να προωθήσει την αυτοπαραγωγή προστίθεται και το σχέδιο που παρέδωσε η αρμόδια ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ που «προβλέπει αχρείαστους περιορισμούς και στρεβλώσεις που επί της ουσίας δημιουργούν αντικίνητρα για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών για αυτοπαραγωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Η Greenpeace καταγγέλλει και «τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την παραχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων».

Πηγή: www.enet.gr

RELATED ARTICLES