Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΑόρατα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια, ψύχουν κτήρια

Αόρατα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια, ψύχουν κτήρια [video]

PVΠολλές προσπάθειες έχουν καταβληθεί την τελευταία δεκαετία για την ανάπτυξη διάφανων ηλιακών κυψελών που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε αντίστοιχα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Τέτοια φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ηλεκτροπαραγωγικά παράθυρα σε κτήρια ή να τοποθετηθούν σε στέγες δίχως να αλλάξουν την όψη ενός κτηρίου.

Η CSEM, μια ελβετική μη κερδοσκοπική εταιρεία τεχνολογίας πάει ένα βήμα παρακάτω και προτείνει ένα διάφανο φωτοβολταϊκό που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις προσόψεις των κτηρίων.

Οι ερευνητές του CSEM ανέπτυξαν φωτοβολταϊκά πάνελ διαφορετικών χρωμάτων, χωρίς ορατές συνδέσεις (καλώδια κλπ), τα οποία επιτρέπουν στους αρχιτέκτονες να ενσωματώσουν την ηλιακή ενέργεια σε κτήρια χωρίς να κάνουν “εκπτώσεις” στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Εστίασαν βέβαια τις προσπάθειές τους στα λευκά φωτοβολταϊκά πάνελ όχι μόνο λόγο της “ευελιξίας” του χρώματος, αλλά και επειδή τα λευκά φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ψυχρότερα, ιδιότητα που ευνοεί την αποδοτικότητά τους.

Επίσης, η εκτεταμένη χρήση τους σε οροφές μπορεί να λειτουργήσει ως κλιματισμός για το σύνολο του κτηρίου και έτσι να μειώσει εμμέσως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται για αυτό το σκοπό.

Η τεχνολογία βασίζεται σε ένα χρωματιστό πλαστικό στρώμα που τοποθετείται πάνω από το πάνελ. Το στρώμα αυτό αντανακλά όλο το φάσμα του ορατού φωτός, αλλά επιτρέπει στις υπέρυθρες ακτίνες να το διαπεράσουν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε συμβατική τεχνολογία κρυσταλλικού πυριτίου.

Σύμφωνα με την CSEM  “πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που επιτυγχάνει αυτό που κάποτε φάνταζε ως αδύνατο: λευκά και χρωματιστά φωτοβολταϊκά πάνελ χωρίς ορατές κυψέλες ή συνδέσεις. Μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιο έτοιμο ή υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό στοιχείο κατά τη συναρμολόγησή του, σε επίπεδες ή κυρτές επιφάνειες. Τα φωτοβολταϊκά εξαφανίζονται και μετατρέπονται σε αόρατος πηγές ενέργειας”.

Πηγή: www.econews.gr/

RELATED ARTICLES