Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΒελτιώσεις…δια της πλαγίας για την αυτονομία στη θέρμανση

Βελτιώσεις…δια της πλαγίας για την αυτονομία στη θέρμανση

akinitaΔια της πλαγίας οδού, δηλαδή μέσω αλλαγών που μπορεί να επέλθουν με τη κατάθεση τροπολογίας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η περίφημη διάταξη για την αυτονομία στη θέρμανση.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας, και η ρύθμιση για την αυτονομία στη θέρμανση δεν έχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλαγές από την αρχική που είχε τεθεί τον Οκτώβριο σε διαβούλευση, προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις.

Δηλαδή θα απαιτούνται ούτε λίγο ούτε πολύ… 2,5 μήνες (75 ημέρες) για να ξεπεράσει ο ενδιαφερόμενος το σκόπελο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας του, και σαν να μην έφτανε αυτό, θα επιβαρύνεται και με συμμετοχή του στα πάγια της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό ως 25%.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες δεν αποκλείεται κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου να κατατεθεί κάποια τροπολογία από βουλευτές που να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση, ώστε να γίνει φιλικότερη προς τους ενδιαφερόμενους να αυτονομηθούν.

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, όταν τέθηκε σε διαβούλευση, επιφύλασσε… μισή διευκόλυνση για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο σπίτι τους.

Από τη μια υπήρχε το κίνητρο της αυτονόμησης διαμερισμάτων για χρήση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας, από την άλλη ωστόσο, υπήρχε και το αντικίνητρο, καθώς στις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα της κεντρικής θέρμανσης σε ποσοστό μέχρι και 25%.

Το επιχείρημα των συντακτών του νομοσχεδίου εστίαζε στη “δικαιοσύνη”, με το σκεπτικό ότι αν αυτονομοηθούν μαζικά οι ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας τότε όσοι απομείνουν θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερα πάγια επί της κεντρικής θέρμανσης απ’ ότι πριν. Επρόκειτο για τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσποδνίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, τις οποίες και είχε αποδεχτεί σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που είχε τεθεί σε διαβούλευση, από την ημέρα που ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης να αυτονομηθεί από την κεντρική θέρμανσης μιας πολυκατοικίας θα ζητήσει από το διαχειριστή να συγκαλέσει γενική συνέλευση με αίτημα την αντικατάσταση του κεντρικού καυστήρα πετρελαίου με αερίου, ορίζεται προθεσμία 30 ημερών.

Αν η γενική συνέλευση δεν βγάλει θετική απόφαση, προβλέπεται επιπλέον προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην εγκατάσταση αυτόνομου λέβητα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του.

Στην πράξη δηλαδή, με βάση την αρχική διάταξη, μπορεί να περάσουνμέχρι και 2,5 ολόκληροι μήνες προκειμένου να ξεκινήσει κάποιος εργασίες τοποθέτησης ατομικού λέβητα. Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Δεκέμβριο, όποιος θέλει να αυτονομηθεί θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Μάρτιο!

Επιπλέον όποιος αυτονομηθεί, υποχρεούται να συνεχίσει να συμμετάσχει με ένα ποσοστό στις κοινές δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος θέρμανσης ακόμη και αν δεν το χρησιμοποιεί. Το ανώτατο ποσοστό είναι το 25% που αντιστοιχεί στο πάγιο των κοινόχρηστων θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση παραμένει ίδια με την αρχική. Μέχρι ωστόσο αυτό να ψηφιστεί, εκτιμάται ότι θα έχει αλλάξει επί τα βελτίω.

 

Πηγή: energypress.gr

RELATED ARTICLES