Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΒιομάζα: αντιδράσεις στη Θέρμη για δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες

Βιομάζα: αντιδράσεις στη Θέρμη για δύο ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες

biomassΣυνάντηση με ευρύτατη αντιπροσωπεία Φορέων και κατοίκων της περιοχής των Βασιλικών και της Λακκιάς Θέρμης, που αντιτίθενται στην κατασκευή των δύο μονάδων επεξεργασίας βιομάζας, είχε το απόγευμα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τόσο ο Δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλου, όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Στυλιανός Δούμπλος, αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών που έλαβαν εν συνεχεία τον λόγο, εξέφρασαν την σχεδόν καθολική αντίθεση και ανησυχία των κατοίκων στο ενδεχόμενο αδειοδότησης των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η απόφαση για την οποία εκκρεμεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως ανέφεραν, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις απειλούν τη βιοποικιλότητα, την γεωργία, την κτηνοτροφία και κυρίως την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ αν και δόθηκε η ευκαιρία δύο φορές στον ενδιαφερόμενο επενδυτή να διορθώσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ισάριθμες φορές το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο την χαρακτήρισε ανεπαρκή, επισημαίνοντας ότι ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Ο Π. Λαφαζάνης αφού άκουσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς που του μετέφεραν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα κινηθεί ταχύτατα για την αντιμετώπιση του ζητήματος με την άμεση συγκρότηση Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος το θέμα, με βάση και τα ερωτήματα που απέστειλε στο ΥΠΑΠΕΝ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει κυρίως να αξιοποιείται προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, πράγμα που θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, τη χώρα και την έξοδο από την κρίση». Παράλληλα, τόνισε ότι ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της Ενέργειας θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση και όχι γενικευμένη αντίθεση των κατοίκων μιας περιοχής, στα οποιαδήποτε επενδυτικά σχέδια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Απόστολος Αλεξόπουλος και οι βουλευτές, Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ και Ελένη Γερασιμίδου του ΚΚΕ.

 

econews.gr

RELATED ARTICLES