Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΒόλος: Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων για το παγκάκι της πόλης

Βόλος: Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων για το παγκάκι της πόλης

volosΈκθεση σχεδίων των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών για το παγκάκι της πόλης, με τίτλο «Βόλος Needs its Bench», διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Πέμπτη  8 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2014 και θα λειτουργεί από 10:00 έως 13:00 και από 18:30 έως 21:00 καθημερινά και Σάββατο πρωί, εκτός Δευτέρας και Κυριακής.

Όπως είναι γνωστό, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20.5.2013  διενεργήθηκε Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών με θέμα τον σχεδιασμό για το νέο παγκάκι της πόλης, με τίτλο «Βόλος Needs its Bench», ώστε το πρότυπο που αναδείχθηκε, να ενταχθεί σε μαζική βιομηχανική παραγωγή για τα νέα παγκάκια που θα κατασκευάζει και θα τοποθετεί εφεξής ο Δήμος Βόλου στο πολεοδομικό συγκρότημα.  Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ΥΑ 26804/2011 του ΥΠΕΚΑ και τους όρους που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου και διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Μάρτιος 2014.

Ο διαγωνισμός είχε ως αντικείμενο τον σχεδιασμό των καθισμάτων της πόλης, με βασική προϋπόθεση τον αισθητικό, λειτουργικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης, καθώς και την ευκολία και οικονομία υλοποίησης της.

Στόχος ήταν ο σχεδιασμός να είναι καινοτομικός, χωρίς να πρόκειται για σχέδια που έχουν δημοσιευθεί με την ευκαιρία άλλων εκδηλώσεων ή η μελέτη τους να έχει κερδίσει βραβεία σε άλλους διαγωνισμούς.

Τα βασικά στοιχεία μελέτης είναι η αισθητική του αντικειμένου, η εργονομία του αναφορικά με τη λειτουργία, η χρηστική συμβατότητα του αντικειμένου σε σχέση με άλλες αστικές ασχολίες (π.χ. ποδήλατο, φύτευση, σκύλο, παιδιά, σκίαση κλπ), η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο διαγωνισμός αφορούσε νέους αρχιτέκτονες και ήταν ανοικτός σε όλους τους αρχιτέκτονες έως 40 ετών. Η κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις αποτελούνταν από 5 μέλη. Συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Τρ. Παπαγεωργίου, δύο μέλη του Σ.Α.Μ., η κα Μ. Μπρούσγου, ο κ. Κ.. Γαλανός, ένας κριτής εκ προσωπικοτήτων, που υποδείχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν ο κ. Δ. Φιλιππιτζής και ένα στέλεχος της Δ/σης Υπηρεσίας Δόμησης του Δ. Βόλου και πρώην Πρόεδρος της ΕΠΑΕ κα Αικ. Ζηζή.  Αν και τα βραβεία ήταν συμβολικά η συμμετοχή ήταν υψηλή και οι προτάσεις ιδιαίτερα ποιοτικές και επεξεργασμένες.

Σκοπός του διαγωνισμού αυτού,  ήταν η αξιοποίηση όλων των καλών ιδεών από τους αρχιτέκτονες ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ο αστικός εξοπλισμός της πόλης για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε  ανάμεσα σε άλλα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Νίκος Μόσχος.

Πηγή: localit.gr

RELATED ARTICLES