Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑρχιτεκτονικήΒόλος: Το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό

Βόλος: Το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό

adeies_domisisΣτη συνοικία των Παλαιών στην πόλη του Βόλου ανεγείρεται το πρώτο σπίτι από αχυροπηλό, κοινώς κομπ, σε αστικό ιστό. Μάλιστα, το σπίτι έχει λάβει κανονική οικοδομική άδεια, φέρει φωτοβολταϊκά και θα φιλοξενεί ένα υδροπονικό λαχανόκηπο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και σύντομα θα ολοκληρωθούν, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να κατοικηθεί.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για διώροφη οικοδομή αποτελούμενη από δύο διαφορετικές κατοικίες συνολικού εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων.

Βασικό πλεονέκτημα της κατασκευής είναι η χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Όπως εξηγεί η αρχιτέκτων του έργου κα. Βάνα Γεωργαλά η οποία θα κατοικήσει και το κτήριο βασικό της μέλημα ήταν η επιλογή του οικοπέδου, αλλά και υλικών με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μακρά παράδοση χρήσης στη Θεσσαλία, όπως το άχυρο, η λάσπη και το ξύλο για τον σκελετό.

«Δεν έχω βάλει μπετόν και σίδερα, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες καταναγκασμού στη θεμελιακή του βάση, και αυτό γιατί στη συνοικία Παλαιά δεν υφίσταται πραγματικός λόφος, αλλά προήλθε από μπαζώματα αρχαιοτήτων, αφού ο οικισμός κατοικείται εδώ και πολλά χρόνια», λέει.

Όλο το σπίτι έχει ξύλινες κολόνες και η στέγη λόγω του κανονισμού της περιοχής είναι από κεραμίδι ρωμαϊκού τύπου. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στη βάση του κτίσματος τούβλα από ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου τα “πέδιλα” του σπιτιού να είναι στεγνά.

Στην ανατολική και δυτική όψη του κτηρίου θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ στην κολόνα της καμινάδας θα φυτευτεί μια υδροπονική καλλιέργεια φράουλας.

Τέλος, μποστάνι θα υπάρχει και στον φράχτη της κατοικίας.

 

 

Πηγή:econews.gr

RELATED ARTICLES