Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΓέμισε με τροπολογίες η θαλάσσια χωροταξία

Γέμισε με τροπολογίες η θαλάσσια χωροταξία

Μια βροχή τροπολογιών που αφορούν από τα αυθαίρετα και τους δασικούς χάρτες, έως το Πράσινο Ταμείο και «ιερά» ρουσφέτια προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θαλάσσια χωροταξία, που υπερψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Ανάμεσα σε αυτές, εξαιρούνται από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, εφόσον άλλαξαν χρήση προ του 1975 με άδεια του κράτους και επεκτείνεται έως σήμερα η ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποφασίσουν να κατεδαφίσουν μόνοι τους τα αυθαίρετά τους.

Πιο συγκεκριμένα:

• Αποχαρακτηρίζονται οριστικά και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που απώλεσαν τον χαρακτήρα τους πριν από τις 11/6/1975 με διοικητική πράξη ή νόμιμη οικοδομική άδεια. Με τη ρύθμιση αυτή λύεται ένα μεγάλο μέρος των ζητημάτων που ήρθαν στο φως με την ανάρτηση των δασικών χαρτών κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα.

• Οσοι έχουν αυθαίρετο και το κατεδαφίσουν έως τις 31/12/2018, θα καταβάλουν μόνο πρόστιμο 500 ευρώ (και όχι κανονικά πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης). Μάλιστα αν το πράξουν, δεν θα οφείλουν πια τυχόν απλήρωτα πρόστιμα και θα παύσουν και οι ποινικές διώξεις εις βάρος τους.

• Ρύθμιση με την οποία δινόταν (από τον «αντιδασικό» νόμο 4280/14) δυνατότητα σε παράνομα πτηνοτροφεία, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εκτροφεία θηραμάτων κ.λπ. σε δάση και δασικές εκτάσεις να νομιμοποιηθούν, επεκτείνεται σε… ναούς, μετόχια, ησυχαστήρια, μονές με τους βοηθητικούς τους χώρους, παρεκκλήσια και προσκυνήματα σε περιοχές Natura 2000. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προέβλεπε αρχικά ότι ο ιδιοκτήτης της παράνομης χρήσης έπρεπε να λάβει άδεια και περιβαλλοντική αδειοδότηση εντός τριετίας, προθεσμία που με δύο διαδοχικές παρατάσεις έφθασε την επταετία (2021). Οι εκκλησιαστικού χαρακτήρα παρανομίες, πάντως, θα χρειάζονται μόνο άδεια επέμβασης στο δάσος και όχι περιβαλλοντική αδειοδότηση.

• Αυξάνεται το ανώτερο όριο ηλικίας για τις προσλήψεις θηροφυλάκων από τα 35 στα 40 χρόνια.

• Χωροθετείται το μεγάλο «πράσινο σημείο» του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα, με την τροποποίηση των χρήσεων γης που ισχύουν στην περιοχή.

• Παρατείνεται έως το τέλος Ιουλίου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες. Επίσης, παρατείνεται έως το 2020 η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων από αγρότες.

• Δίνεται η δυνατότητα το Πράσινο Ταμείο να διαθέτει ετησίως ένα ποσό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών για προγράμματα δασοπροστασίας, έργα και εργασίες σε δάση και την κάλυψη των υπερωριών όσων απασχολούνται σε προγράμματα πρόληψης λαθροϋλοτομίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

 

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES