Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΓέφυρες και υπόγειες διαβάσεις για ζώα στους αυτοκινητοδρόμους

Γέφυρες και υπόγειες διαβάσεις για ζώα στους αυτοκινητοδρόμους

engineersΜια προσπάθεια ομάδας μηχανικών από το Παν/μιο της Μοντάνα των ΗΠΑ

Η κατασκευή νέων ή η επέκταση ήδη υπαρχόντων δρόμων, τείνει να εισβάλλει και να διαταράσσει τους βιοτόπους αρκετών ζώων. Οι συγκρούσεις μεταξύ ζώων και οχημάτων είναι ιδιαίτερα συχνές και συνήθως καταλήγουν με την απώλεια της ζωής των άγριων ζώων.

Ωστόσο μπορούν επίσης να απειλήσουν την ανθρώπινη ασφάλεια, ενώ κοστίζουν χρήματα για την απομάκρυνση των ζώων, την επισκευή των αυτοκινήτων, τον καθαρισμό των δρόμων και τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

Τώρα, ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις των αυτοκινητοδρόμων στην άγρια ζωή με την κατασκευή υπέργειων και υπογείων διαβάσεων, δίνοντας σε έναν μεγάλο αριθμό ζώων την ελευθερία να κινούνται με ασφάλεια και κατά βούληση.

Το έργο ξεκίνησε αφού η Υπηρεσία Μεταφορών της πολιτείας Μοντάνα προσέγγισε τις φυλές Σάλις και Κουτενάι με πρόταση για τη διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου 93, στο σημείο που τέμνει τον τοπικό καταυλισμό Flathead. Προκειμένου να διατηρηθεί το πνεύμα της γης, οι δύο φυλές επέμειναν ότι η ζωή των άγριων ζώων πρέπει να προστατευτεί.

«Ένα τμήμα 56 μιλίων του αυτοκινητοδρόμου 93 περιλαμβάνει τώρα 41 υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις για τα ψάρια και την άγρια ζωή, καθώς και άλλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή θανατηφόρων οχημάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Τέσσερις καφέ αρκούδες σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα μεταξύ 1998 και 2010 στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου κοντά στον καταυλισμό. Ωστόσο οι ερευνητές έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα αυξημένη χρήση των υπέργειων και υπογείων διαβάσεων, καθώς τα ζώα σταδιακά εξοικειώνονται με τα νέα διαθέσιμα μονοπάτια.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς το έργο αποτελεί επίσης καλή οικονομική απόφαση, καθώς το κόστος για την κατασκευή των νέων αυτών δομών είναι χαμηλότερο από αυτά για την επισκευή και τον καθαρισμό που προκαλούνται από τις συγκρούσεις μεταξύ ζώων και οχημάτων κάθε χρόνο.

Πηγή: metrogreece.gr

RELATED ARTICLES