Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΓια ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη προειδοποιεί το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Για ενεργειακή κρίση στην Ευρωζώνη προειδοποιεί το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

«Η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει πολιτική γεφύρωσης μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αποκλιμάκωση της κρίσης» με τη Ρωσία τονίζει το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του με αφορμή το εμπάργκο της Μόσχας, ζητώντας να υπάρξει «συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις».

5134-skakiera1Προειδοποιεί μάλιστα ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη, η σημερινή κρίση να παραγάγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, η αποζημίωση των Ελλήνων παραγωγών που επλήγησαν (όπως και άλλων εταιρειών που συνδέονται μαζί τους π.χ. αυτοκινητιστές) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών ή ακόμη και εθνικών πόρων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αποζημιώσεις αυτές να καταβληθούν έγκαιρα στους δικαιούχους.

Ομοίως θεωρείται επιβεβλημένη κατά το Επιμελητήριο, η άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την διοχέτευση κατά το δυνατόν της αδιάθετης παραγωγής, που αφορά κυρίως νωπά προϊόντα, όπως και η άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού στρατηγικού σχεδίου αντιμετώπισης της εμπορικής κρίσης.

«Αυτό το στρατηγικό σχέδιο έχει ιδιαίτερη σημασία διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες με στόχο τον ανεφοδιασμό της χώρας με προϊόντα (κυρίως αγροτικά) τα οποία μέχρι εχθές προέρχονταν από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν, μπορεί να σημαίνει τον μελλοντικό αποκλεισμό των ελληνικών προϊόντων από τη ρωσική αγορά παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια», υπογραμμίζει.

Τέλος δηλώνει ότι θα αναληφθούν από την πλευρά του Επιμελητηρίου πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της ελληνορωσικής συνεργασίας, όχι μόνο στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: inewsgr.com/

 

RELATED ARTICLES