Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΓράφουν ακόμη τον νόμο για τα αυθαίρετα

Γράφουν ακόμη τον νόμο για τα αυθαίρετα

Με νέα παράταση φλερτάρει πλέον ανοικτά ο νόμος για τα αυθαίρετα, οκτώ σχεδόν μήνες, μετά την παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Η τελευταία παράταση εκπνέει σε δεκαπέντε μέρες (8 Μαΐου), όμως το υπουργείο φαίνεται εντελώς ανέτοιμο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου. Το θρίλερ της αξιολόγησης και τα ανοικτά θέματα με τη ΔΕΗ μονοπωλούν τον ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, με αποτέλεσμα το τελικό σχέδιο να μην έχει εξασφαλίσει ακόμη την έγκριση του κ. Γιώργου Σταθάκη.

Η αρμόδια Επιτροπή που είχε συσταθεί στα μέσα Μαρτίου για την αναμόρφωση του νόμου έχει τυπικά ολοκληρώσει το έργο της από τις αρχές Απριλίου. Όμως η νέα ρύθμιση παραμένει ανοικτή με τα σενάρια να μην αποκλείουν ακόμη και να δοθεί ξανά σε διαβούλευση.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, οι αλλαγές σε ορισμένα άρθρα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν για λόγους αρχής μια νέα διαβούλευση, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα απαιτούσε τουλάχιστον 15 μέρες. Τονίζουν μάλιστα ότι ως νόμος-πλαίσιο, θα χρειαστεί εκτενή συζήτηση και στις Επιτροπές της Βουλής, χρόνος που δεν επαρκεί μέχρι τις 8 Μαΐου για να κλείσει το θέμα.

Στις αρχές του χρόνου, ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε δώσει άλλη μια παράταση του νόμου των αυθαιρέτων, την τέταρτη κατά σειρά από το 2015 που έληγε αρχικά στις 8 Φεβρουαρίου. Ο νόμος ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο με μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην δημόσια διαβούλευση και πλήθος παρεμβάσεων από επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς.

Το σχέδιο νόμου συνάντησε πολλές αντιδράσεις και για αρκετές από τις προβλέψεις του, όπως την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, την ύπαρξη πιστοποιητικού από μηχανικό και στις αποδοχές κληρονομιάς κ.α. θέματα που είναι αδιευκρίνιστο τι στάση θα κρατήσει το υπουργείο.

Η 8η Μαΐου θεωρήθηκε τότε, επαρκής χρόνος για να αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο του 4178/2013. Οι πολιτικές εξελίξεις όμως δεν αφήνουν μεγάλο περιθώριο ελιγμών και η παράταση θεωρείται ότι θα έδινε πίστωση χρόνου στην ηγεσία του υπουργείου να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση. Ακόμη και αν χρειαζόταν να διανύσουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι.

Της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

RELATED ARTICLES