Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΓ. Στύλιος: "Το Κτηματολόγιο προσιτό στους πολίτες"

Γ. Στύλιος: “Το Κτηματολόγιο προσιτό στους πολίτες”

Το Κτηματολόγιο είναι συνυφασμένο στη συνείδηση του κόσμου με ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά και με ένα έργο-συνώνυμο της ταλαιπωρίας, της γραφειοκρατίας και της δυσλειτουργίας του κράτους. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτήν την εικόνα άμεσα. Και για να το πετύχουμε αυτό ανεβάζουμε ταχύτητα στη διαδικασία της κτηματογράφησης (για παράδειγμα, ξεκινά άμεσα η κτηματογράφηση σε Κυκλάδες, Ρέθυμνο και Κέρκυρα), ενώ παράλληλα δίνουμε λύση στο πρόβλημα των εκκρεμών ενστάσεων που έχουν μπλοκάρει τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή μετατρέπουμε τα παλιά υποθηκοφυλακεία σε σύγχρονα κτηματολογικά γραφεία. Μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει 6 από τα 17 κτηματολογικά γραφεία και 15 από τα 75 υποκαταστήματά τους και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να εγκαινιάσουμε και άλλα στο Λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια. Και, τέλος, μεταβαίνουμε σε ένα «ψηφιακό Κτηματολόγιο». Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών και επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με το Κτηματολόγιο καλύτερη και ευκολότερη, έτσι ώστε να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα και με λιγότερο κόστος.

Αρκετές από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου σήμερα παρέχονται ηλεκτρονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι οι ιδιοκτήτες που είναι κάτοικοι του εξωτερικού έχουν τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής τόσο στον κόμβο ψηφιακών υπηρεσιών της χώρας μας (gov.gr) όσο και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr), καθώς και την πληρωμή του πάγιου τέλους με πιστωτική κάρτα ακόμα και σε άτοκες δόσεις. Επίσης, εδώ και λίγο καιρό γίνεται ηλεκτρονικά η παραγγελία, η πληρωμή και η χορήγηση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία, όπως και η υποβολή συμβολαίων από τον συμβολαιογράφο αλλά και λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων καθώς και άλλων) από τον δικηγόρο ή τον δικαστικό επιμελητή.

Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε αισθητά την γκάμα των ψηφιακών υπηρεσιών. Μια σειρά από υπηρεσίες και δεδομένα θα ψηφιοποιηθούν (γεωχωρικά δεδομένα Κτηματολογίου, δυνατότητα έρευνας στα στοιχεία του Κτηματολογίου ηλεκτρονικά για δικηγόρους και μηχανικούς, ηλεκτρονική διάθεση αεροφωτογραφιών, έκδοση και διάθεση πιστοποιητικών καθώς και άλλα) τους επόμενους μήνες. Έτσι, το προσεχές χρονικό διάστημα θα μπορούν οι Έλληνες του εξωτερικού να ελέγχουν από το σπίτι ή το γραφείο τους τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ και το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι μία έκταση είναι εντός ή εκτός των ορίων των περιοχών του δικτύου «Natura 2000» θα μπορεί να εκδίδεται μέσω του gov.gr.

Τέλος, προχωράμε άμεσα στο μεγαλύτερο έργο ψηφιοποίησης αρχείων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στη χώρα μας. Στην ψηφιοποίηση του Αρχείου των Υποθηκοφυλακείων, το οποίο κατά προσέγγιση φτάνει τις 600.000.000 σελίδες. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απαλλάξει το Ελληνικό Δημόσιο από τόνους χαρτιού και από την ανάγκη ύπαρξης μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, καθώς όλα τα αρχεία θα αποκτήσουν ψηφιακή μορφή.

Το Κτηματολόγιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και για την ελληνική κυβέρνηση καθώς συνιστά σε μεγάλο βαθμό σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους και η ολοκλήρωσή του είναι η βάση για την αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής γης, την άσκηση δίκαιης φορολογικής πολιτικής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η ολοκλήρωση του έργου και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του αποτελεί ένα εθνικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

 

paron.gr

RELATED ARTICLES