Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔέσμη αλλαγών για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση των κατασκευών, όχι απλώς...

Δέσμη αλλαγών για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση των κατασκευών, όχι απλώς ξεκομμένες μεταρρυθμίσεις.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει συμβάλει το τελευταίο διάστημα σημαντικά στην πρόοδο της χώρας  μέσα από την προώθηση δέσμης αλλαγών που αποτελούν μια συνολική ατζέντα για την πραγματική ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Άλλωστε βασικός ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας. Αποδεικνύεται, πιστεύω, ότι υπηρετούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα αυτόν τον σκοπό, έχοντας παράλληλα ως στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των μηχανικών και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέες δουλειές για τον τεχνικό κόσμο.

Η πρώτη μεγάλη τέτοια αλλαγή έγινε πριν έναν χρόνο περίπου, όταν το ΤΕΕ ξεκίνησε να λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies. Ένα σύστημα που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Που δυσκολευτήκαμε να πείσουμε την Πολιτεία να προχωρήσει. Αλλά που συνεννοηθήκαμε με τον τότε Υπουργό κ. Σταθάκη και προχώρησε. Ήδη έχουν εκδοθεί από το e-adeies πάνω από 60.000 διοικητικές πράξεις, με περισσότερα από 2 εκατομμύρια συνημμένα ηλεκτρονικά έγγραφα. Που κάποτε στοιβάζονταν σε φακέλους σε πολεοδομίες. Σκεφθείτε την εξοικονόμηση κόστους, χώρων, ανθρωποωρών. Μόνο από αυτή τη μεταρρύθμιση βελτιώθηκε δραστικά η θέση της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας, στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τώρα, με μια άλλη κυβέρνηση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε εδώ και καιρό. Μια κυβέρνηση που δείχνει ότι τρέχει πιο γρήγορα, που αποδέχεται τις προτάσεις του τεχνικού κόσμου, που συμμερίζεται το όραμα για πραγματική ανάπτυξη και νέες δουλειές στην πραγματική οικονομία.

Ήδη νομοθετήθηκαν μέσα στην εβδομάδα τρεις ακόμη μεγάλες μεταρρυθμίσεις και εξαγγέλθηκε μια μεγάλη αλλαγή. Αποτελεί δικαίωση για το ΤΕΕ – και για εμένα προσωπικά – το ότι όλα αυτά προχώρησαν, έστω και αν χρειάστηκαν χρόνια προσπάθειας και προτάσεων από πλευράς μας. Πρόκειται για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, ώστε να μπορεί ο καθένας από τον υπολογιστή να βρίσκει τί μπορεί να κάνει και πού σε ολόκληρη τη χώρα. Για το ηλεκτρονικό Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Πολιτεία συνολική εικόνα για κάθε έργο και κρίσιμη υποδομή, για τη συντήρηση και την ανάγκη επεμβάσεων. Για το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης, που σε συνδυασμό με τα γεωχωρικά δεδομένα του Ψηφιακού Χάρτη θα επιταχύνει όλες τις αδειοδοτήσεις. Και χρονικά, συνέπεσαν αυτές οι αλλαγές, με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την αναστολή ΦΠΑ στα νεόδμητα και αδιάθετα ακίνητα για τρία χρόνια. Ένα μέτρο που θα δώσει όχι μόνο ανάσα αλλά επανεκκινεί την οικοδομή.

Χρειάστηκε χρόνος και κόπος στο ΤΕΕ για να πείσουμε την Πολιτεία. Τώρα όμως προχωράμε. Και θα έρθουν και άλλες κινήσεις. Όλα τα παραπάνω, ξεκομμένα, είναι ξεχωριστές σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά όλα μαζί αποτελούν το εφαλτήριο μιας νέας αναπτυξιακής πορείας, με δουλειές για όλους, που κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας.

*Του Γιώργου Ν. Στασινού

economix.gr

RELATED ARTICLES