Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔήλωση αυθαιρέτων με «φόρμουλα» κτηματολογίου: Αναζητείται λύση από την «πίσω πόρτα» χωρίς...

Δήλωση αυθαιρέτων με «φόρμουλα» κτηματολογίου: Αναζητείται λύση από την «πίσω πόρτα» χωρίς παράταση

Τρόπους για να μπορούν να γίνουν δεκτές δηλώσεις αυθαιρέτων εκπρόθεσμα, χωρίς να δοθεί «κανονική» παράταση, συζητούν τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Το ΤΕΕ με νέα, χθεσινή παρέμβασή του επισημαίνει ότι υπάρχει σειρά ειδικών κατηγοριών ακινήτων που δεν μπορούν την περίοδο αυτη να δηλωθούν, επιμένοντας στην εξεύρεση μιας φόρμουλας.

Το υπουργείο δεν δείχνει ωστόσο να πείθεται, καθώς τα νομικά ζητήματα μιας «έμμεσης λύσης» είναι σοβαρά. Πάντως, τις τελευταίες οι ρυθμοί δήλωσης αυθαιρέτων έχουν απογειωθεί, φθάνοντας τις 10.000 την ημέρα, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο έχουν δηλωθεί περί τις 200.000 ακίνητα.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΤΕΕ είχε συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου ενώ ακόμα μία έχει προγραμματίσει για σήμερα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αυτό που συζητούνταν ήταν κατά πόσον θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα στο πρότυπο των εκπρόθεσμων δηλώσεων του κτηματολογίου, ώστε και η ρύθμιση να μην παραταθεί και να εξυπηρετηθούν όσοι μηχανικοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν δήλωση,αλλά δεν μπορούν λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.

Επιπλέον το ΤΕΕ επισήμανε ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αυθαιρέτων (ενδεχομένως σε δασικά, σε πλειστηριασμό), οι οποίες δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να δηλωθούν αυτή την περίοδο. Τα βασικά ζητήματα είναι δύο, ένα νομικό και ένα πολιτικό. Το πολιτικό είναι ότι ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι από το 2011 έχουν δοθεί συνολικά 15 παρατάσεις στις τρεις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι μηχανικοί ταλαιπωρούνται, διότι η ιστοσελίδα του ΤΕΕ έχει συγκεκριμένη δυναμικότητα. Αλλά εάν δεν ήμασταν “της τελευταίας στιγμής” δεν θα συνέβαινε αυτή η κατάσταση. Είμαστε δημόσιοι λειτουργοί και έχουμε υποχρέωση να κλείνουμε κάποιες εκκρεμότητες», ανέφερε.

dikaiologitika.gr

RELATED ARTICLES