Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔήλωση Προέδρου ΤΕΕ Αιτ/νίας για την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών

Δήλωση Προέδρου ΤΕΕ Αιτ/νίας για την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών

teeait

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ»

Την Τετάρτη 14/1/2015 και ώρα 17:30 στο κτίριο του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας (Αγρίνιο – Π.Σούλου 11), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, για την λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης Αδειών Δόμησης (οικοδομικών αδειών) και της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου.

Το νέο σύστημα έκδοσης Αδειών Δόμησης υλοποιείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στα πλαίσια του έργου «Ανάπτυξη Συστημάτων Δημιουργίας, Διαχείρισης και Ελέγχου της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των Κτιρίων».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η εφαρμογή του συστήματος σε πανελλαδική κλίμακα. Με την ηλεκτρονική έκδοση Αδειών Δόμησης και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου, ανοίγει μία νέα σελίδα, στον χώρο της Δόμησης, καθώς δημιουργούνται νέες συνθήκες στις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολίτη για την εν λόγω διαδικασία, αλλά και ένα σύγχρονο περιβάλλον για την αποτύπωση, καταγραφή και επεξεργασία του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Με το νέο σύστημα όλα τα δικαιολογητικά και οι μελέτες για την έκδοση Άδειας Δόμησης, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, όπως και ηλεκτρονικά θα γίνεται (παράλληλα με την υποβολή) ο προσδιορισμός του ελεγκτή δόμησης από το σχετικό Μητρώο των διαπιστευμένων Μηχανικών του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες αυτοψίες κατά την ανέγερση του κτιρίου.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, η Διοίκηση (Υπηρεσίες Δόμησης ή άλλη αδειοδοτούσα αρχή), θα πραγματοποιεί τον έλεγχο και θα διατυπώνει παρατηρήσεις ηλεκτρονικά, με ενημέρωση έτσι του υπεύθυνου Μηχανικού σε πραγματικό χρόνο. Η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας θα λαμβάνει χώρα χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη ή του Μηχανικού στην αρμόδια Υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα το ιστορικό μεταβολών και εν γένει ο «φάκελος» θα τηρείται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμος στον ιδιοκτήτη, τον Μηχανικό, την αρμόδια Υπηρεσία και το ΥΠΕΚΑ. Πέραν των άλλων, με τον τρόπο αυτό, θα προκύπτει πλήρης τεκμηρίωση, στην περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση μιας άδειας.

Η βάση δεδομένων, θα είναι η ίδια, τόσο για το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης Αδειών Δόμησης, όσο και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, θα πρόκειται δηλαδή, για μια καθολική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα είναι καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία που αφορούν το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Εν τέλει η σύνδεση αυτής της βάσης δεδομένων με το ψηφιακό υπόβαθρο που υπάρχει στο Κτηματολόγιο – το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως το 2020- θα δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη Τράπεζα Δεδομένων, με αυτονόητα τεράστια οφέλη τόσο για την χωροθέτηση – πολεοδόμηση όσο και για την οικονομία, τα οποία η χώρα στερείται επί σειρά ετών.

Ο Πρόεδρος

του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

ΡΟΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

Πηγή: teeait.gr

RELATED ARTICLES