Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΔήμος Φλώρινας: Η Τηλεθέρμανση θα κατασκευαστεί με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Δήμος Φλώρινας: Η Τηλεθέρμανση θα κατασκευαστεί με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση των Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Γεράσιμο Θωμά και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη βρέθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του  ο Δήμαρχος Φλώρινας «από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΝ. και του Συντονιστή κ. Μουσουρούλη επιβεβαιώθηκε ότι στη Φλώρινα θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, αλλά και οικιακής χρήσης των κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην συμφωνία των ΕΛΠΕ – Juwi για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, την εκταμίευση του λιγνιτικού πόρου αλλά και την χρηματοδότηση δράσεων από το Πράσινο Ταμείο, που θα προκηρύξει άμεσα έξι προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 31,4 εκατ. ευρώ τα οποία θα γίνουν στους ενεργειακούς Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, για δράσεις αειφόρου ενέργειας και κλίματος, προώθησης κυκλικής οικονομίας, ενεργειακές κοινότητες, καθώς και ενός πιλοτικού προγράμματος χρηματοδότησης επιχειρήσεων με υψηλή εξάρτηση από την «αλυσίδα του λιγνίτη».

Ο κ. Θωμάς ανέφερε «ότι το masterplan της απολιγνιτοποίησης εκπονείται και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του καλοκαιριού, θα ακολουθήσει θεσμική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα».

ert.gr

RELATED ARTICLES