Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔίμηνο «φωτιά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τριπλές εισφορές

Δίμηνο «φωτιά» για τους ελεύθερους επαγγελματίες με τριπλές εισφορές

Ένα δίμηνο –φωτιά περιμένει τους ελευθέρους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και αγρότες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν παλιές και αναδρομικές εισφορές μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018.

Συγκεκριμένα τα βάρη θα είναι διπλά για 140.000 αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και μηχανικούς οι οποίοι   θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον και τις αναδρομικές εισφορές υπέρ επικούρησης ( 7%) και εφάπαξ (4%) του 2017.

Αρχές Μαρτίου ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών θα δει  επιτέλους ελάφρυνση των εισφορών  καθώς θα γίνει ο συμψηφισμός με τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2016.

Το υπουργείο Εργασίας πάντως που ήδη «τρέχει» το λογισμικό των συμψηφισμών υπολογίζει για το 85% των μη μισθωτών το ύψος των εισφορών θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα.

Ειδικότερα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές  τις εξής ημερομηνίες.

– Έως 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του Δεκεμβρίου.

– Έως 31 Ιανουαρίου γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες  θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του για το έτος 2016 (αφορά όσους δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα), για τις οποίες υπήρξαν διαδοχικές παρατάσεις εντός του 2017.

– Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου που θα βασίζονται στα εισοδήματα του 2016. Οι εισφορές του  Ιανουαρίου 2018 θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) με έκπτωση 15%, χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές. Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα αυξήσει τις εισφορές έως και 20% («καπέλο» έως 37% σε περίπτωση επικούρησης και εφάπαξ)

– Αρχές Μαρτίου θα είναι έτοιμη η ΗΔΙΚΑ να συμψηφίσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται επιστροφή χρημάτων ,θα υποβάλει το iban του σε μια πλατφόρμα και τα χρήματα θα πιστώνονται στον τραπεζικό του λογαριασμό.

– Προς το τέλος Μαρτίου θα αναρτηθούν οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν δικηγόροι και μηχανικοί για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ .Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης του 11% η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 01/01/2017, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη μέχρι σήμερα στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες θα πληρώσουν εις τριπλούν εισφορές. Η αναδρομική οφειλή θα πληρωθεί σε δόσεις ισάριθμες των μηνών της καθυστέρησης. Αν η καθυστέρηση είναι 15 μήνες, 15 θα είναι και οι δόσεις. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την τρέχουσα εισφορά υπέρ σύνταξη και υγείας, την τρέχουσα εισφορά υπέρ επικούρησης και εφάπαξ και μία ακόμα αναδρομική εισφορά υπέρ επικούρησης και εφάπαξ.

 

newmoney.gr

RELATED ARTICLES