Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔασικοί χάρτες: Άκυρες μεταβιβάσεις ακινήτων - Ποια συμβόλαια είναι στον... αέρα

Δασικοί χάρτες: Άκυρες μεταβιβάσεις ακινήτων – Ποια συμβόλαια είναι στον… αέρα

Στον αέρα βρίσκονται οι αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων στην χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιώργος Ρούσκας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτή τη στιγμή είναι άκυρα πάνω από 200 συμβόλαια σε όλη την Ελλάδα που αφορούν σε αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και γονικές παροχές αγροτεμαχίων (σε εκτός σχεδίου περιοχές).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συμβόλαια αυτά πρέπει να συνταχθούν από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών για τους ενδιαφερομένους.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, αιτία είναι το ότι δεν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των συμβολαιογράφων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις αποφάσεις μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών στις περιοχές που βρίσκονται τα αγροτεμάχια και συντάχθηκαν τα συμβόλαια.

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, η έγκαιρη γνώση (των συμβολαιογράφων ) των περιοχών, στις οποίες κυρώθηκε είτε μερικά είτε ολικά ο δασικός χάρτης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σύνταξη έγκυρης πράξης και τη νόμιμη μεταγραφή /καταχώριση της. Και αυτό διότι όπως εξηγούν, η κύρωση ενός δασικού χάρτη (είτε είναι μερική είτε ολική ) σε μια περιοχή δημιουργεί τετελεσμένα όπως ακυρότητες των πράξεων (δηλαδή συμβολαίων) που συντάχθηκαν να δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα νέα μέτρα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί μια σειρά από μέτρα για τους δασικούς χάρτες τα οποία θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί (και θα εκδοθεί υπουργική απόφαση) για το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευθούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις. Επιπλέον με τα νέα μέτρα που προωθούνται οι ενδιαφερόμενοι δεν θα περιμένουν (όπως ισχύει σήμερα) να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός προβλέπει μόλις θα εξετάζεται μια αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων , τότε αυτομάτως θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακίνητα τους όπως οι ίδιοι νομίζουν και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Την ίδια ώρα προωθείται η αύξηση των Τριμερών Επιτροπών και θα δίνονται κίνητρα για τη συγκρότηση τους αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών συνδέεται με τον αριθμό των αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

enikonomia.gr

RELATED ARTICLES