Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί χάρτες: Αλλαγές στη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

Δασικοί χάρτες: Αλλαγές στη λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων

Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα είχε χθες ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης με αντικείμενο προβλήματα που παρατηρούνται σχετικά με τους δασικούς χάρτες, αλλά και γενικότερα δυσλειτουργίες στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας.

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της καθυστέρησης της εξέτασης των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες επί των δασικών χαρτών.

Ο Μ. Βολουδάκης ενημέρωσε τον Υπουργό για την ειδική διάσταση που έχει το πρόβλημα στα Χανιά, όπου έχουν υποβληθεί πάνω από 20,000 αντιρρήσεις, των οποίων η εξέταση από τις αρμόδιες Επιτροπές δεν έχει καν ξεκινήσει. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις στα Χανιά συνδέονται με ενστάσεις που είχαν υποβληθεί πριν την πρώτη ανάρτηση χαρτών, άρα μετρούν ήδη χρόνια χωρίς απάντηση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Μ. Βολουδάκης ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών με νομοθετικές ρυθμίσεις όπου χρειάζεται, σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν ως σήμερα ούτε μια συνεδρίαση.

Ο Χανιώτης βουλευτής ζήτησε ακόμη την επίσπευση της συγκρότησης του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση διεκδικήσεων κυριότητας δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το Μ. Βολουδάκη ότι πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ως προς τις αντιρρήσεις. Θα αντιμετωπίζεται (μεταξύ άλλων) το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων λόγω παραίτησης των Προέδρων τους (προεδρεύει δικηγόρος που επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ λίστας που έχει υποβάλλει ο κατά τόπους Δικηγορικός Σύλλογος). Σε τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος θα αντικαθίσταται από δασολόγο, ώστε να μπορεί η Επιτροπή να λειτουργήσει, με δυο πλέον δασολόγους και ένα μηχανικό.

Καθώς επίκειται και η ρύθμιση για τη χρήση των εκχερσωμένων αγρών, η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, δημιουργείται δυνατότητα περαιτέρω νομοθετικών παρεμβάσεων, για τις οποίες ο Μ. Βολουδάκης θα συνεργασθεί με τους αρμόδιους φορείς των Χανίων.

ertnews.gr

RELATED ARTICLES