Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί χάρτες: Αρχίζουν άμεσα οι διορθώσεις

Δασικοί χάρτες: Αρχίζουν άμεσα οι διορθώσεις

«Λύση» σε δύο δόσεις για τους δασικούς χάρτες προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε πρώτη φάση, άμεσα, θα δρομολογηθεί η τμηματική αναθεώρηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να αφαιρεθούν οι δασικές εκτάσεις που βασίζονται στην παρουσία ασπαλάθων και φρυγάνων. Η τροποποίηση θα γίνει με τους χάρτες σε ανάρτηση, ενώ οι δασικές υπηρεσίες θα υποβοηθηθούν εφόσον το επιθυμούν από μελετητικά γραφεία. Σε δεύτερη φάση, περί τον Ιούνιο, θα έρθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις και για τον τρόπο χειρισμού του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών χρησικτησίας.

Οι τελευταίες ειδήσεις έρχονται μετά την τριήμερη περιοδεία του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα στην Κρήτη και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά στα Δωδεκάνησα. «Το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών εισηγήθηκε να αφαιρεθούν οι ασπάλαθοι από τη βλάστηση που χαρακτηρίζεται δασική. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η αποδοχή της γνωμοδότησης από το υπουργείο», λέει στην «Κ» ο κ. Σκρέκας. «Στη συνέχεια οι δασικές υπηρεσίες θα κληθούν να αναθεωρήσουν τα κομμάτια εκείνα των χαρτών που αυτές οι εκτάσεις αφορούν. Το έργο θα κάνουν οι κατά τόπους διευθύνσεις δασών. Εφόσον το επιθυμούν, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καλύψει το κόστος πρόσληψης (μέσω γρήγορων διαδικασιών που προβλέπει η νομοθεσία) ιδιωτών για την υποβοήθησή τους».

Οπως εξηγεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, η διαδικασία θα γίνει χωρίς να αποσυρθούν οι δασικοί χάρτες. «Οι λόγοι είναι πολλοί. Αν αποσυρθούν οι χάρτες, τότε όσοι έχουν “καθαρές” εκτάσεις δεν θα μπορούν να προχωρούν σε δικαιοπραξίες χωρίς λόγο. Επιπλέον, δεν θα μπορούσε να υποβάλει αντιρρήσεις όποιος το επιθυμεί. Επομένως, η τροποποίηση θα γίνεται τμηματικά, με τους χάρτες αναρτημένους. Επίσης, θα προχωρήσουμε άμεσα στη συγκρότηση των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων ώστε να ξεκινήσουν και αυτές το έργο τους από τις υπόλοιπες υποθέσεις».

Η δεύτερη παρέμβαση του υπουργείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, αφού πρώτα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ (επί των προσφυγών κατά της προηγούμενης αναθεώρησης των δασικών χαρτών). «Θα αφορά τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, τους δασωμένους αγρούς και τις περιοχές όπου ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Στις περιοχές αυτές το Δημόσιο θα διεκδικεί, όπως ορίζει η νομοθεσία, μόνο αυτά για τα οποία έχει τίτλους. Επιπλέον, θα επιταχυνθεί η διαδικασία κατοχύρωσης της ιδιοκτησίας μέσω χρησικτησίας (για μη δημόσιες δασικές εκτάσεις) που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η διαδικασία αυτή προφανώς δεν θα αφορά καταπατητές».

Η πλήρης «απάλειψη» των ασπαλάθων, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει χωρίς αντιδράσεις (ή και προσφυγές). Πολλοί υπάλληλοι δασικών υπηρεσιών, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», εκφράζουν την ανησυχία ότι θα λειτουργήσει ως εργαλείο αποχαρακτηρισμών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η «κατάργηση» είναι οριζόντια και δεν βασίζεται σε επιστημονικά αλλά σε πολιτικά κριτήρια.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, πάντως, στις προτάσεις που υπέβαλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος τάχθηκε υπέρ μιας διαβαθμισμένης προστασίας. «Αυτό που προτείναμε ήταν στα πεδινά η συμμετοχή του ασπάλαθου στη βλάστηση να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά, καθώς πρόκειται συνήθως για δασωμένους αγρούς, ενώ στα ορεινά και στις περιοχές με μεγάλες κλίσεις να παραμείνει ως έχει. Κατά τη γνώμη μου, η “οριζόντια” κατάργησή του δεν είναι ορθή», αναφέρει η συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη.

Ζήτημα ιδιοκτησίας

Στην Κρήτη, ωστόσο, η κύρια αιτία των διαμαρτυριών δεν αφορά τόσο τον δασικό χαρακτήρα κάποιων εκτάσεων, όσο την ιδιοκτησία τους. Οπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης, κτηνοτρόφος και ο ίδιος, στα ορεινά της Κρήτης δεν υπάρχουν συμβόλαια ιδιοκτησίας και εάν το Δημόσιο διεκδικήσει εκτάσεις, τότε οι ιδιώτες δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι τις κατέχουν για το διάστημα που απαιτεί ο νόμος. «Οι κτηνοτρόφοι δεν θέλουμε να αλλάξει ο δασικός χαρακτήρας, ούτε να δικαιωθούν καταπατητές. Θέλουμε να αναγνωριστεί μέσω χρησικτησίας η ιδιοκτησία που ήδη υπάρχει διά λόγου. Αν αφαιρέσεις τα βοσκοτόπια, που στα μέρη μας είναι δημοτικά και ενοικιάζονται, τότε μένουν οι ιδιωτικές ιδιοκτησίες όπου ο καθένας ξέρει τι έχει. Το Δημόσιο ας δηλώσει μόνο τις περιοχές που έχει απαλλοτριώσει, τα εθνικά πάρκα και τις περιπτώσεις που έχει τίτλους».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES