Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί Χάρτες: Να αποσυρθούν οι εσφαλμένοι δασικοί χάρτες ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο...

Δασικοί Χάρτες: Να αποσυρθούν οι εσφαλμένοι δασικοί χάρτες ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Να αποσυρθούν οι εσφαλμένοι, δασικοί χάρτες ζητά και το περιφερειακό Ιονίων.
ΚΕΡΚΥΡΑ. Το σχέδιο απόφασης διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία Αλεξάκη και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό συμβούλιο.
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη και υποχρέωση να εκπονηθούν οι δασικοί χάρτες και στην χώρα μας. Επισημαίνουμε έντονα ότι, οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες, που αφορούν στα Ιόνια νησιά παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον χαρακτηρισμό των περιοχών. Γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και πολύπλευρη διαδικασία για τη διόρθωσή τους.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε:
* Να αποσυρθεί άμεσα για διόρθωση η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα πραγματικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής, εμφανή σφάλματα στην αποτύπωση(ελαιώνες, αμπελώνες) κλπ. Στην συνέχεια να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
* Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) μηνών, πλέον του ενός (1) μηνός για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων.
* Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις μη δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
* Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας.
* Οι δηλώσεις καλλιέργειας ΟΣΔΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ να μην θίγονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών.
* Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις.
* Οι ιδιοκτήτες κατά την υποβολή των ενστάσεων να μην καταβάλουν παράβολο.
* Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προτίθεται να ενημερώσει, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Δασικές υπηρεσίες, τους πολίτες των νησιών μας για τα θέματα των δασικών χαρτών.
* Οι Δήμοι άμεσα να συνεργασθούν με τις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες, για την ένταξη των σχεδίων πόλεων στην εκπόνηση των δασικών χαρτών».
Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσαν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου τα δύο διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, οι δασικοί χάρτες για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας θα είναι αναρτημένοι μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ έχει προβλεφθεί η σύσταση τουλάχιστον 300 επιτροπών, οι οποίες θα αναλάβουν ταχύτατα τον έλεγχο των αιτήσεων αντίρρησης από τους πολίτες. Οι αιτήσεις αυτές, εξάλλου, θα μπορούν να υποβληθούν ατελώς, καθώς γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπήρξε από το Υ.Π.ΕΝ. η πρόβλεψη για τα «πρόδηλα σφάλματα».
RELATED ARTICLES