Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔασικοί χάρτες: Στο Δημόσιο οι περιουσίες όσων καθυστέρησαν με τις δηλώσεις –...

Δασικοί χάρτες: Στο Δημόσιο οι περιουσίες όσων καθυστέρησαν με τις δηλώσεις – Νέα παρέμβαση ΥΠΕΝ;

Το δικαίωμα να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους από το Δημόσιο, φαίνεται πως χάνουν όσοι πολίτες κατέθεσαν εκπρόθεσμα αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών και έχουν πλέον μερικώς κυρωθεί. Το… φρένο, μπαίνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχετική προσφυγή ιδιοκτητών επικαλούμενοι ελλιπή ενημέρωση, ωστόσο η Απόφαση περιλαμβάνει επί της ουσίας και όσους δεν κατέθεσαν καθόλου ένσταση και έτσι – αν δεν υπάρξει σε δεύτερο χρόνο κάποια νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Περιβάλλοντος – δεν θα μπορούν να έχουν αξιώσεις για τις μέχρι πρότινος περιουσίες τους.
Σύμφωνα με πηγές του economix.gr, η Απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει μεγάλη μερίδα πολιτών καθώς πολλοί κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών δεν προέβησαν σε καμία απολύτως ενέργεια. Αντίστοιχα, είναι αρκετοί και εκείνοι που άργησαν να ασχοληθούν και να υποβάλλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα, είτε γιατί δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, είτε γιατί αμέλησαν αρχικώς να συμμετάσχουν. Αποτέλεσμα αυτού, να εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί τεράστιο αλαλούμ, ειδικά για αγρότες που έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δεν υπέβαλαν ένσταση έχοντας ως δεδομένο ότι οι τίτλοι που έχουν εδώ και δεκαετίες αρκούν.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΥΠΕΝ, η χώρα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 44,3% της έκτασής της.
Πιο συγκεκριμένα:
– Η έκταση που έχει κυρωθεί αντιστοιχεί σε 3.725.146 στρέμματα.
– Τα 2.762.598 στρέμματα (74,16%) από αυτά, είναι εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
– Τα υπόλοιπα 962.548 στρέμματα (25,84%) είναι εκτάσεις άλλης μορφής.
– Οι συνολικές αντιρρήσεις είναι 6.690 που αντιστοιχούν σε 212.604 στρέμματα.
– Τα πρόδηλα σφάλματα αντιστοιχούν σε 33.781 στρέμματα.
– Οι αιτήσεις εξαγοράς/χρήσης αντιστοιχούν σε 1.199 στρέμματα.
– Για τη συνολική κύρωση στο 44,3% της επικράτειας έως σήμερα οι εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία είναι περίπου στο 62% της παραπάνω έκτασης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδικάστηκε και εκδόθηκε με πρόεδρο τον Ι. Μαντζουράνη και εισηγήτρια την Π. Καρλή καταρρίπτει το επιχείρημα προσφυγής συγκεκριμένων ιδιοκτητών περί ελλιπούς και καθυστερημένης ενημέρωσης, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στον δασικό χάρτη. Μάλιστα, στην περίληψη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η νομοθεσία «προβλέπει διατυπώσεις ευρείας δημοσιότητας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προτού αυτοί κυρωθούν, ώστε να ασκηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους, οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, επομένως, την επικείμενη κύρωσή τους».
Παράλληλα, «η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του μη αμφισβητηθέντος με αντιρρήσεις δασικού χάρτη, η κατάρτιση και ανάρτηση του οποίου είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο λόγω της προηγηθείσης δημοσιότητας, κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ωστόσο, η Απόφαση του ΣτΕ φαίνεται πως διαχωρίζει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο λόγω της ανάρτησης και της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών, με πρώτο φυσικά τις οικιστικές πυκνώσεις, για τις οποίες αναμένεται προσεχώς σχετικό σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα αφορά περιπτώσεις που «δεν έχουν τηρηθεί ή υπήρξαν ελλιπείς ή μη προσήκουσες, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τεκμήριο πλήρους γνώσης του περιεχομένου των χαρτών και να κινηθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων».
Ταυτόχρονα, το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τις πολεοδομημένες περιοχές, καθώς όπως αναφέρεται «άλλως, επίσης, έχει το ζήτημα, όταν εκτάσεις εμπίπτουσες σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή πολεοδομικές μελέτες ως δομήσιμες, οπότε ο ενδιαφερόμενος, γνωρίζοντας ότι το ακίνητό του ευρίσκεται εντός πολεοδομημένης περιοχής, ευλόγως δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, περιλαμβάνονται εν τούτοις στο χάρτη ως δασικές, όταν, δηλαδή, και ο νομοθέτης θεωρεί περιττή την υποβολή αντιρρήσεων».
RELATED ARTICLES