Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔασικοί χάρτες: Χρόνια θα χρειασθούν για την εξέταση των αντιρρήσεων

Δασικοί χάρτες: Χρόνια θα χρειασθούν για την εξέταση των αντιρρήσεων

Μπορεί χθες να εκδόθηκε επίσημα η παράταση λίγων ημερών για την κατάθεση αντιρρήσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη της Μεσσηνίας, αλλά μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηρισθεί ο προσδιορισμός του χρόνου εξέτασης του συνόλου των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί για το νομό.

Οι επιτροπές δε λειτουργούν στο σύνολό τους, ενώ μέχρι τώρα από τις περίπου 15.000 αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί, έχουν εξετασθεί περίπου 2.500! Απομένουν, δηλαδή, γύρω στις 12.500 αντιρρήσεις.

Παράταση αντιρρήσεων
Σύμφωνα με απόφαση του διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου, παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης αντιρρήσεων και πλέον καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Αυγούστου 2022, ημέρα Δευτέρα, και για τους κατοίκους εσωτερικού και για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή.

Η διαδικασία κατάθεσης των ενστάσεων στη Μεσσηνία έχει ξεκινήσει από τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος δασολόγος για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, για τη Μεσσηνία η υποβολή αντιρρήσεων είναι υπό όρους, για μεμονωμένες θέσεις, όπου υπήρχαν αρνητικά πρόδηλα σφάλματα και εποικιστικές εκτάσεις.

Σε άλλες περιοχές, όπως Αργολίδα και Κορινθία, που γίνεται ανάρτηση για πρώτη φορά, αντιρρήσεις μπορούν να κατατεθούν για το σύνολο.

Οι περισσότερες αντιρρήσεις στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο, η έκταση που κυρώθηκε στη Μεσσηνία είναι 2.818.536,56 στρεμμάτων.

Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα εξαρχής είχαν υποβληθεί οι περισσότερες αντιρρήσεις και συνολικά και στους τρεις νομούς πάνω από 41.000. Οι περισσότερες, δε, είχαν κατατεθεί στη Μεσσηνία, με τον αριθμό να αγγίζει τις 14.500 αντιρρήσεις. Στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες και συνολικά πρέπει να υπολογίζονται στις 15.000 αντιρρήσεις.

Και από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς της συγκρότησης των επιτροπών που θα εξετάσουν τις εν λόγω αντιρρήσεις.

Αρχικά συγκροτήθηκαν τέσσερις επιτροπές και γρήγορα άρχισαν τα προβλήματα από τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων – κυρίως προέδρων- άλλων νομών, οι οποίοι έπρεπε να μετακινούνται στη Μεσσηνία.

Γρήγορα το μοντέλο αυτό ναυάγησε, αφού «δεν περπάτησε» καθόλου, ενώ ο νόμος άλλαξε και ορίσθηκε οι επιτροπές να συγκροτούνται με πρόεδρο δικηγόρο. Μάλιστα, οι επιτροπές στη Μεσσηνία ορίσθηκε να είναι πέντε και πέρυσι από αυτές παραιτήθηκαν τέσσερις πρόεδροι και φακέλους αντιρρήσεων άρχισε να εξετάζει μόνο μία.

Ορίσθηκαν νέοι πρόεδροι, ανέλαβαν καθήκοντα και ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των επιτροπών, ενώ παραιτήθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της 3ης επιτροπής.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μόνο η επιτροπή που εξετάζει τις αντιρρήσεις για την περιοχή της Μάνης, η οποία έχει και τις αντιρρήσεις της Καλαμάτας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει η επιτροπή για τις αντιρρήσεις της Τριφυλίας, ενώ στο άμεσο μέλλον οι επιτροπές για τη Μεσσήνη και την Πυλία. Μένει σε εκκρεμότητα η περιοχή του Μελιγαλά, όπου η επιτροπή δεν έχει πρόεδρο.

Να σημειωθεί ότι οι πρώτες τέσσερις επιτροπές είχαν εξετάσει μέχρι το Μάρτιο του 2020 περίπου 1.800 αντιρρήσεις, ενώ τώρα από την επιτροπή για την περιοχή της Μάνης έχουν εξετασθεί περίπου άλλες 500. Άρα παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 12.000 – 12.500 αντιρρήσεις για τη Μεσσηνία, με την πλειονότητα των οποίων να βρίσκεται στις παραλιακές εκτάσεις του νομού.

Της Βίκυς Βετουλάκη

tharrosnews.gr

RELATED ARTICLES