Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΔΕΗ: Νέες Συμβάσεις στην Μέση Τάση Από το Φθινόπωρο

ΔΕΗ: Νέες Συμβάσεις στην Μέση Τάση Από το Φθινόπωρο

deiΝέες συμβάσεις προμήθειας με τους μεγάλους πελάτες της μέσης τάσης θα διαπραγματευθεί από το Φθινόπωρο η ΔΕΗ με τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών. Μόλις τον περασμένο Μάιο η ΔΕΗ ήρθε σε συμφωνία με περίπου 100 μεγάλους πελάτες της μέσης τάσης, η κατανάλωση των οποίων είναι πάνω από 13 GWh, για τα τιμολόγια της διετίας 2013-2014 και μετά το καλοκαίρι θα πρέπει να ανοίξει το διάλογο για τα αντίστοιχα της διετίας 2015-2016. Την ίδια στιγμή παραμένουν σε εκκρεμότητα οι συμβάσεις για την υψηλή τάση, καθώς δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη εάν οι εκπτώσεις που εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας αποτελούν ή όχι κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, οι μεγάλες βιομηχανίες της μέσης τάσης αναμένουν την πρωτοβουλία της ΔΕΗ, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα τιμολόγια της επόμενης διετίας. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος μεγάλης εταιρίας της συγκεκριμένης κατηγορίας στο energia.gr, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ για ένα μεγάλο αρχικό διάστημα είχε αποδειχθεί πολύπαθη και δύσκολη, ωστόσο, στη συνέχεια είχε θετική κατάληξη. «Στην αρχή βρίσκαμε κυριολεκτικά τοίχο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Ωστόσο, και με την παρέμβαση της ΡΑΕ, πήγε καλά στο τέλος η διαπραγμάτευση και για πρώτη φορά στα χρονικά είδαμε μείωση στο τελικό τιμολόγιο της ΔΕΗ».

Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κρίσιμη παρακαταθήκη για τις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι, προκειμένου να συμφωνηθούν οι συμβάσεις προμήθειας για τη διετία 2015-2016. «Εμπεδώθηκε πλέον μια καλή σχέση προμηθευτή-πελάτη», τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης έχουν αυτή τη στιγμή ένα πρόσθετο πονοκέφαλο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας τους να περιστείλουν το ενεργειακό κόστος τους. Ότι θα επιβαρυνθούν αναδρομικά για τα ΥΚΩ, μετά την αναπροσαρμογή του κόστους τους που αποφάσισε η ΡΑΕ. Πόση θα είναι αυτή η επιβάρυνση για κάθε κατηγορία πελατών δεν είναι ακόμη γνωστή και θα αποφασισθεί από το ΥΠΕΚΑ με νομοθετική ρύθμιση.

Στον αντίποδα η ενεργοβόρα βιομηχανία καλωσορίζει την έγκριση από την Κομισιόν της αντιστάθμισης για την κάλυψη της αύξησης του κόστους των ρύπων, για την οποία απαιτείται, επίσης, νομοθετική ρύθμιση.

 

Πηγή: www.energia.gr

RELATED ARTICLES