Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΔΕΗ: Τρέχει για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα.

ΔΕΗ: Τρέχει για φωτοβολταϊκά πάρκα σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα.

“Τρέχει” η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα ορυχεία που έχουν κλείσει ή θα βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής.

Ηδη η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» κατέθεσε, το Δεκέμβριο που μας πέρασε, αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για φωτοβολταϊκά πάρκα δυναμικότητας περίπου 1500 MW.

Η πορεία αυτή έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε από τη ΔΕΗ ήδη από το 2018 για την αξιοποίηση εξαντλημένων ορυχείων στην περιοχή και τη μετατροπή τους σε φωτοβολταικά πάρκα. Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» υπέβαλε μέσα στο 2018 αιτήσεις για 19 φωτοβολταικά έργα συνολικής δυναμικότητας 360 MW.

Το σχέδιο όμως για τη δημιουργία ενός φωτοβολταικού πάρκου μαμούθ στην περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας είναι πολύ πιο παλιό. Οι επενδύσεις είχαν δρομολογηθεί από το 2010 ενώ το 2011 είχε επισκεφθεί την περιοχή ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και είχε κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν το όλο έργο να δοθεί με απευθείας ανάθεση στην αμερικανική εταιρία Sunedison, μια επένδυση συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Τελικά το σενάριο της απευθείας ανάθεσης εγκαταλείφθηκε και η ΔΕΗ προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό που όμως δε τελεσφόρησε. Το project, που προέβλεπε φωτοβολταικό πάρκο σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων δυναμικότητας 200 MW, μπήκε στο ψυγείο για σχεδόν έξι χρόνια. Το 2017 ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης  Παναγιωτάκης επανέφερε στο τραπέζι το project, και πήρε άδεια από τη ΡΑΕ για το σχέδιο το οποίο εκτιμήθηκε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει αντισταθμιστικά μετά την πώληση λιγνιτικών μονάδων της δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να εγκαταστήσει άμεσα σε εκτάσεις της περιοχής της Κοζάνης και της Εορδαίας φωτοβολταϊκα συνολικής ισχύος που θα αγγίζουν το 1 GW, επενδύοντας συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις περίπου 30.000 στρεμμάτων.

Εύρη Τσουμή

energypress.gr

RELATED ARTICLES