Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔιαπιστευμένοι μηχανικοί: "Θα γίνει διόρθωση για τους Τοπογράφους Μηχανικούς Τ.Ε."

Διαπιστευμένοι μηχανικοί: “Θα γίνει διόρθωση για τους Τοπογράφους Μηχανικούς Τ.Ε.”

«Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη και χρειάζεται ένα πραγματικά αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα δώσει ώθηση στην κτηματομεσιτική αγορά της χώρας, θα προσελκύσει στη χώρα μας επενδύσεις, θα μας βοηθήσει να πάμε βήματα μπροστά στους δείκτες αξιολόγησης», δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Κτηματολόγιο, μιλώντας νωρίτερα στην ολομέλεια.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα επιταχυνθεί κατά δύο τουλάχιστον χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου. Έτσι, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του. Πρόκειται για πραγματικά ένα πολύ μεγάλο έργο».

«Προχωρούμε πολύ γρήγορα και περνάμε στις εγγραφές, όσες δηλώσεις δικαιωμάτων είναι ορθές. Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφορία», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης:

-Τριμελείς επιτροπές μέσα στο Κτηματολόγιο, «οι οποίες θα βλέπουν τις αιτήσεις διόρθωσης, τις ενστάσεις, τις προσφυγές των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν μέσα στο κτηματολόγιο να λύσουν οποιεσδήποτε διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν. Αυτό γίνεται για να μην χρειάζεται να προσφύγει ο κόσμος στη δικαιοσύνη», όπως είπε ο κ. Στύλιος.

-Εισάγεται η υποχρεωτική διαμεσολάβηση και θα δημιουργηθεί σώμα ειδικών εμπειρογνωμόνων για το Κτηματολόγιο.

-Θεσμοθετείται ο Κτηματολογικός Εφέτης. «Θα γίνονται ειδικά σεμινάρια για τους πρωτοδίκες για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Την τεχνογνωσία που θα αποκτούν θα μπορούν να την εκμεταλλευτούν στον επόμενο βαθμό, στον εφέτη», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

-Προβλέπεται παράταση μέχρι τις 31/12/2022, ώστε όσοι έχουν ανακριβείς πρώτες εγγραφές να σπεύσουν να τις διορθώσουν. «Το λέμε τώρα εδώ για να ενημερωθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες όσοι έχουν προβλήματα με το Κτηματολόγιο. Πόσους αφορά η συγκεκριμένη διάταξη; Από ένα σύνολο 40 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αφορά σχεδόν τα 39.800.000. Δεν αφορά μόνο 114.000 δικαιώματα όπου έχει γίνει η οριστική εγγραφή το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Στύλιος.

-Θεσπίζεται διαπιστευμένος μηχανικός. «Όλες οι χώρες έχουν τον θεσμό του διαπιστευμένο μηχανικού, το θεσμοθετούμε και εμείς. Θα γίνει μία διόρθωση, για να διευκρινίσουμε ότι οι τοπογράφοι τεχνικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ, θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους και δεν θα χάσουν ούτε ένα από τα δικαιώματά τους, όπως έπρατταν μέχρι σήμερα. Ο διαπιστευμένος μηχανικός είναι ελεγκτής», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

-Δίνεται δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το Τεχνικό Επιμελητήριο και Δικηγορικούς Συλλόγους. «Η πρώτη προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης και προχωράει τις επόμενες μέρες η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά», ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

insider.gr

RELATED ARTICLES