Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔιατήρηση για 40 χρόνια των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση

Διατήρηση για 40 χρόνια των αυθαίρετων κτισμάτων στα δάση

Μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «οικιστικές πυκνώσεις», τους διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που έχουν αναπτυχθεί από δεκαετίες σε καμένες ή αποψιλωμένες δασικές εκτάσεις, όπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

Οι βασικές του διατάξεις, που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπουν τη διατήρηση για 40 χρόνια των παράνομων κτισμάτων που εξαιρούνται με τους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με την καταβολή τιμήματος από τους ιδιοκτήτες τους και την απαγόρευση νέας δόμησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν προβλέπεται δόμηση σε δασικές εκτάσεις, ούτε σε οικιστικές πυκνώσεις.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι, με βάση τους ήδη επικυρωμένους δασικούς χάρτες, που καλύπτουν περίπου το 40% της χώρας, το 82,85% των οικιστικών πυκνώσεων που έχουν υποβάλει οι δημοτικές αρχές δεν εμπίπτουν στο θεσμικό πλαίσιο για τα δάση.

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις της εκτός σχεδίου δόμησης, μπορούν να ζητήσουν την έκδοση οικοδομικής άδειας ή να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί ώς τον Σεπτέμβριο του 2011.

Το ίδιο θα ισχύσει και για περιοχές που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δασικό χαρακτήρα μέσα από τις διαδικασίες ανάρτησης των δασικών χαρτών που θα ακολουθήσουν για την υπόλοιπη χώρα.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, παραδέχθηκε ότι οι δασικοί χάρτες έρχονται να αποκαλύψουν θέματα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που υπήρχαν από δεκαετίες, αλλά δεν λύθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι θα συγκροτηθεί επιτροπή για την εξέταση των προβλημάτων. Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών προβλέπουν διαδικασία ενστάσεων από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίες υποβάλλονται ατελώς για περιπτώσεις που αφορούν τη διόρθωση σφαλμάτων.

Τόνισε επίσης ότι, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, θα αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές με βάση τους αναρτημένους χάρτες αλλά ήταν καλλιεργήσιμες στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζεται το θέμα που έχει ανακύψει, κυρίως στις Κυκλάδες, με εκτάσεις που καλύπτονται από ξυλώδη χαμηλή βλάστηση.

efsyn.gr

RELATED ARTICLES