Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔιορθώσεις στην πλατφόρμα δήλωσης των τ.μ. ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ.

Διορθώσεις στην πλατφόρμα δήλωσης των τ.μ. ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ.

Εύλογο ενδιαφέρον, αλλά και απορίες, έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η διαδικασία εθελοντικής υποβολής αιτήσεων διόρθωσης / επικαιροποίησης των δηλωθέντων ή αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων για όσα ακίνητα είχαν κατά το παρελθόν δηλωθεί πλημμελώς στους δήμους. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ανέβηκε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα συμπλήρωσης των απαιτούμενων δηλώσεων, πλην όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν απορίες από αρκετούς ιδιοκτήτες, χωρίς τη δυνατότητα να απευθυνθούν σε κάποιον επίσημο φορέα για τη σωστή πληροφόρηση. Παράλληλα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα θα καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση του συνόλου των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών έως το τέλος Μαρτίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία υποβολής των σωστών τετραγωνικών μέτρων.

Για τον σκοπό αυτό, με σχετική παρέμβασή της η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) σπεύδει να προτείνει μέτρα για τη διευκόλυνση της μαζικής συμμετοχής των πολιτών, αλλά και την επιτυχία του μέτρου υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η άμεση λειτουργία τηλεφωνικού και διαδικτυακού κέντρου βοήθειας για την απάντηση των ερωτημάτων των πολιτών, αλλά και η γνωστοποίηση της σχετικής δυνατότητας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιοκτήτες με την άμεση αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ προς το σύνολο των κατόχων ακινήτων και ΑΦΜ της χώρας, αλλά και τους φοροτεχνικούς τους. Επίσης, ζητείται η παράταση της προθεσμίας δήλωσης κατά τρεις επιπλέον μήνες, έως το τέλος Ιουνίου, καθώς είναι ανέφικτη η έγκαιρη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών, που κατά την ΠΟΜΙΔΑ είναι εκατομμύρια σε όλη τη χώρα.

Σημειωτέον ότι η διαδικασία της εθελοντικής δήλωσης έρχεται να λύσει το πρόβλημα των μεγάλων χρεώσεων τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που ζητούσαν οι δήμοι ανά την επικράτεια. Ο λόγος ήταν οι διαφορές που προέκυπταν ανάμεσα στα τετραγωνικά μέτρα που αναγράφονταν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στα πραγματικά τ.μ., τα οποία είχαν προκύψει μέσω σειράς διαδικασιών νομιμοποίησης / τακτοποίησης ημιυπαίθριων ή / και αυθαίρετων τμημάτων των ακινήτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων.

Από τις εν λόγω ρυθμίσεις δημιουργήθηκαν σημαντικές διαφορές στην επιφάνεια των ακινήτων, καθώς προστέθηκαν στις νόμιμες επιφάνειες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε και η αντίστοιχη ενημέρωση των αρχείων των δήμων, με αποτέλεσμα όταν οι υπηρεσίες των τελευταίων διαπίστωναν την αναντιστοιχία, έσπευδαν να χρεώσουν αναδρομικά τέλη δεκάδων χιλιάδων ευρώ όποτε ζητείτο από τον ιδιοκτήτη βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ. Η βεβαίωση αυτή είναι ένα από τα απαραίτητα έγγραφα για να ολοκληρωθεί μια αγοραπωλησία ή μίσθωση ακινήτου.

Για την αποφυγή υπέρογκων χρεώσεων, το υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα και από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, επεξεργάστηκε και έφερε στη Βουλή προς ψήφιση συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε και τυπικά την προηγούμενη Πέμπτη, μέσω της οποίας διαγράφονται και οι οφειλές δημοτικών τελών ακινήτων που είχαν βεβαιωθεί λόγω δήλωσης διαφορών εμβαδών κατά τη διαδικασία παροχής βεβαίωσης ΤΑΠ για μεταβίβαση ακινήτου (πωλήσεις, γον. παροχές, αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ.). Δηλαδή, εκτός από την αποφυγή μελλοντικών χρεώσεων που εξασφαλίζεται μέσω της διαδικασίας δήλωσης των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, εξασφαλίστηκε και η διαγραφή οφειλών για όσους ιδιοκτήτες είχαν ήδη σπεύσει να ρυθμίσουν το σχετικό ζήτημα αυτοβούλως κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Τα προβλήματα

Πάντως, παραμένουν κάποιες διορθώσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να δηλώσουν τυχόν αλλαγή χρήσης του ακινήτου, π.χ. από επαγγελματική σε κατοικία και αντιστρόφως, ή τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή. Επίσης, δεν είναι εφικτή η δήλωση των εμβαδών επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών, όπως αποθήκες ή πάρκινγκ, που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας. Για τον σκοπό αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες

Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τα εξής σημεία προσοχής για τους ιδιοκτήτες:

1. Πού δηλώνουμε τι:

• Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

• Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις για:

• Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής).

• Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία.

• Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

• Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

2. Δήλωση οικοπέδων για καταβολή ΤΑΠ.

Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρίσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.

3. Δήλωση μείωσης τ.μ.

Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην υπηρεσία εσόδων του οικείου δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.

4. Αποτέλεσμα δήλωσης.

Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την υπηρεσία εσόδων του αρμόδιου δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

5. Ενημέρωση ιδιοκτητών.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, και δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και την πλατφόρμα δηλώσεων!

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES