Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΔολιοφθορά στον αγωγό της Αίγινας.

Δολιοφθορά στον αγωγό της Αίγινας.

Η σύνδεση της Αίγινας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, με πολλές τεχνικές δυσκολίες. Είναι η πρώτη φορά που θα ποντιστεί αγωγός ύδρευσης σε βάθος έως 93 μέτρων, καλύπτοντας απόσταση 14 χιλιομέτρων. Αυτό που δεν φανταζόταν κανείς είναι ότι θα δεχόταν δολιοφθορά. Οπως αποκαλύφθηκε, πριν από λίγες ημέρες άγνωστος άνοιξε τρύπες με ένα κοινό οικιακό τρυπάνι σε έξι από τους αγωγούς, οι οποίοι από τον περασμένο Οκτώβριο πλέουν αγκυροβολημένοι στον κόλπο της Σαλαμίνας.

Η δολιοφθορά ανακαλύφθηκε χάρη στο σύστημα ελέγχου στεγανότητας που χρησιμοποιεί η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το σύνθετο έργο. «Οι τρύπες φαίνεται ότι έγιναν με ένα απλό ηλεκτρικό τρυπάνι, καθώς είναι μικρής διαμέτρου, μόλις 5,5 χιλιοστών. Προφανώς, όποιος το έκανε δεν ήθελε να είναι εύκολα αντιληπτό από έναν απλό οπτικό έλεγχο», εξηγεί στην «Κ» ο Αλέξανδρος Πετρόπουλος, υπεύθυνος του έργου. «Ανακαλύψαμε τρύπες σε 6 από τις 33 σωληνογραμμές”. Πρόκειται σίγουρα για κακόβουλη ενέργεια».

Μήνυση

Η εταιρεία κατέθεσε μήνυση στο λιμεναρχείο Σαλαμίνας. Παράλληλα, συνεργείο σφράγισε τις τρύπες αεροστεγώς, ενώ σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει η κανονική επισκευή. «Εχουμε στο παρελθόν ζήσει κλοπές σε εργοτάξια, αλλά δολιοφθορά σε εξοπλισμό έργου δεν μας έχει ξανατύχει», λέει ο κ. Πετρόπουλος. «Η περιοχή στην οποία είναι αγκυροβολημένοι οι αγωγοί φυλάσσεται. Πρόκειται όμως για μια θαλάσσια περιοχή 400 στρεμμάτων, με περίμετρο 5 χιλιομέτρων, σε περιοχή που τον χειμώνα δεν έχει κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας».

Η είδηση προκάλεσε ανησυχία στην Αίγινα, που περιμένει διακαώς την επίλυση του οξέος υδροδοτικού προβλήματος του νησιού. «Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ποιος θα έκανε κάτι τέτοιο», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Ζορμπάς. «Δεν νομίζω ότι σχετίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Πιστεύω ότι είναι πιο πιθανό να το έκανε κάποιος που παλιά ψάρευε εκεί και σήμερα δεν μπορεί επειδή η περιοχή καταλαμβάνεται από τους αγωγούς».

Η εταιρεία εκτιμά ότι η δολιοφθορά δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα του έργου. Το οποίο όμως επηρεάστηκε από… τις «κλασικές» καθυστερήσεις. «Υπήρχε καθυστέρηση στη Σαλαμίνα με τη μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφελείας», λέει ο κ. Πετρόπουλος. «Εκτιμάμε ότι η πόντιση των αγωγών στον βυθό θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, αντί του Μαΐου. Στόχος μας είναι το νησί να υδροδοτηθεί από την ΕΥΔΑΠ μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα προλάβει όμως το φετινό καλοκαίρι».

Η πόντιση του αγωγού θα γίνει με τη σταδιακή του πλήρωση με νερό, με ρυθμό βύθισης 8 μέτρων/λεπτό. Αφού ποντιστεί στον βυθό, ο αγωγός θα καλυφθεί από 3.000 τσιμεντένια «στρώματα», ώστε να μην καταστραφεί από άγκυρες και τράτες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

kathimerini.gr

RELATED ARTICLES