Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔόμησηΔ. Οικονόμου: Όσες κατεδαφίσεις είναι απαραίτητες στο Μάτι θα γίνουν.

Δ. Οικονόμου: Όσες κατεδαφίσεις είναι απαραίτητες στο Μάτι θα γίνουν.

Για τον διττό στόχο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Μάτι, τις απαραίτητες κατεδαφίσεις κτισμάτων και το θέμα των αποζημιώσεων μίλησε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1 με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, στην εκπομπή των Γιώργο Χουδαλάκη, Ιωσήφ Καλαμαράκη και Στεφανίας Κασίμη στον Real FM και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ με τους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι, από τη μια μεριά, η περιοχή να αποκτήσει μια πολεοδομική οργάνωση που δεν θα ενέχει κινδύνους επανάληψης της τραγωδίας και από την άλλη να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προϋπήρχαν και συνδέονται με την άναρχη δόμηση.

«Άναρχη δόμηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην αυθαίρετη. Υπάρχει και η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση, άρα χωρίς υποδομές, η οποία δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα χωρίς δρόμους ή με στενούς δρόμους και αδιέξοδα, χωρίς πράσινο, χωρίς κοινόχρηστους χώρους, με χτισμένα ρέματα και παραλίες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η πυρκαγιά αύξησε και τον κίνδυνο πλημμύρας.

«Ό,τι είναι απαραίτητο από άποψη κατεδαφίσεων θα γίνει, ώστε η περιοχή να μην είναι πια ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές και συγχρόνως νααποκτήσει επαρκή πολεοδομική οργάνωση, δηλαδή να υπάρχει και ποιότητα ζωής στην περιοχή», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στις προβλεπόμενες κατεδαφίσεις, αυτές αφορούν περίπου 140 κτίσματα με κύριες χρήσεις, καθώς και περί τις 400 ιδιοκτησίες στις οποίες θα κατεδαφιστούν μάντρες ή βοηθητικά κτίρια, όπως για παράδειγμα αποθήκες. Συγκεκριμένα, μάντρες πρόκειται να κατεδαφιστούν στον παραλιακό δρόμο που θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο δημόσιο ανοιχτό χώρο κατά μήκος της παραλίας, πλάτους 30 μέτρων, όπως όμως επισήμανε ο κ. Οικονόμου, το τμήμα που μπορεί να αφαιρεθεί από ιδιοκτησίες είναι της τάξεως των 3-4 μέτρων.

Επίσης, κατεδαφίσεις μαντρών και βοηθητικών κτιρίων θα γίνουν στους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην παραλία ή κάθετους επί αυτών, που είναι σήμερα πολύ στενοί, προκειμένου να φτάσουν τουλάχιστον στα 7,5 μέτρα, δηλαδή με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και πεζοδρόμιο. Κύριας χρήσης κτίσματα πρόκειται να κατεδαφιστούν στα ρέματα, στα οποία θα γίνουν τεχνικά έργα διευθέτησης.

«Στην περίπτωση που τα κτίσματα είναι νόμιμα υπάρχουν προφανώς αποζημιώσεις, ενώ εκεί που πρόκειται για αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί τότε δεν υπάρχει αποζημίωση»,υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου. Όσο δε για αυθαίρετα μεν, αλλά νομιμοποιημένα ή τακτοποιημένα κτίρια, προβλέπεται στο νόμο η αποζημίωση που αναλογεί με τις αντίστοιχες διαβαθμίσεις.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύνολο των παρεμβάσεων στο Μάτι θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια. Στα πιο άμεσα ορόσημα, τον Οκτώβριο αναμένεται η έγκριση από το ΣτΕ του Προεδρικού Διατάγματος του ΕΠΣ. Τα έργα που συνδέονται με τα ρέματα θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμυρών. Επίσης, σε μεγάλο μέρος της περιοχής οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως να χτίζουν. Όμως, σε ένα ποσοστό λιγότερο από το μισό των 2.600 στρεμμάτων που πολεοδομούνται για πρώτη φορά, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο στάδιο σχεδιασμού, δηλαδή το ρυμοτομικό σχέδιο, για το οποίο θα απαιτηθεί ακόμα ένας χρόνος.

RELATED ARTICLES