Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήUncategorizedΔ.Σταθάκης (Πρόεδρος Κτηματολογίου): «Το κτηματολόγιο δεν διεκδικεί την περιουσία κανενός»

Δ.Σταθάκης (Πρόεδρος Κτηματολογίου): «Το κτηματολόγιο δεν διεκδικεί την περιουσία κανενός»

Το ελληνικό κτηματολόγιο είναι στο επίκεντρο. Είναι εδώ και χρόνια χωρίς όμως να κατακτάει ανάλογα και το ενδιαφέρον. Καλύτερα όχι μόνο το ενδιαφέρον δεν κέντριζε αλλά εισέπραττε σε πολλές περιπτώσεις την αδιαφορία των υπόχρεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Τα δεδομένα όμως έχουν διαφοροποιηθεί πλέον. Εδώ και περίπου ένα χρόνο την διοίκηση του φορέα ανέλαβε ο Δημήτρης Σταθάκης, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξία Πολεοδομίας του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale της Αμερικής, και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ άλλων.

Είναι νωρίς για να κριθεί το έργο του συνολικά όμως η πρόοδος που συντελείται αποτυπώνεται με ακρίβεια στα στοιχεία. Ο κ. Σταθάκης έχοντας επίγνωση της κατάστασης έθεσε από την πρώτη στιγμή τις προτεραιότητες του οργανισμού και ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αυτό είναι καλό αφού κάθε μέρα που περνάει και η χώρα μας δεν έχει ολοκληρωμένη κτηματογράφηση ζημιώνει δημόσιο και πολίτες.

«Η κτηματογράφηση συμβάλλει σε δικαιότερη φορολογική πολιτική γιατί ο φόρος ακίνητης περιουσίας θα υπολογίζεται σε ορθά δεδομένα, δηλαδή στο τι έχει ο κάθε πολίτης και όχι στο τι νομίζει ότι έχει ή στο τι δηλώνει ότι έχει» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο πολυσυζητημένο θέμα της παράτασης δήλωσης ακίνητης περιουσίας, η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη οριοθετεί και την πεποίθηση του για ίση αντιμετώπιση όλων των Ελλήνων: «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα παράτασης με επίγνωση όμως ότι το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να τελειώσει κάποτε το Κτηματολόγιο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι παρατάσεις δεν είναι δωρεάν. Επηρεάζουν τις συμβάσεις που είναι σε εξέλιξη. Αναστέλλουν την είσπραξη εσόδων. Συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τον φορολογούμενο άλλα ούτε και πρέπει να έχουμε μια λογική που ευνοεί τον ασυνεπή έναντι του συνεπούς, που προσήλθε έγκαιρα, δήλωσε την ιδιοκτησία του και τώρα δικαιούται να απολαύσει την ασφάλεια του κτηματολογίου».

in.gr

RELATED ARTICLES