Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕγκαίνια του πρότυπου και σύγχρονου Ερευνητικού Σταθμού Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων...

Εγκαίνια του πρότυπου και σύγχρονου Ερευνητικού Σταθμού Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων στο Χελμό

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στην υψηλότερη κορυφή του Χελμού, ο πρότυπος και σύγχρονος Ερευνητικός Σταθμός Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων, από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ενέργειας και Ασφάλειας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Δρ. Αθ. Στούμπο, από το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, και το Δήμαρχο Αιγίου κ. Θανάση Παναγόπουλο με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα Καλάβρυτα από το Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», όπου παρουσιάστηκε το έργο από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Δρ. Κ. Ελευθεριάδη, καθώς και η σημασία και η αξία του σταθμού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Ο Ερευνητικός Σταθμός Μέτρησης Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Παραμέτρων, ο μοναδικός σε τέτοιο υψόμετρο (2.324 μ.) στην Ελλάδα, αποτελεί μια υποδομή εθνικής εμβέλειας, έρευνας, καινοτομίας, εφαρμογών και συμβολής στις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Παρακολουθούνται σε συνεχή βάση οι φυσικοχημικές ιδιότητες του ατμοσφαιρικού αερολύματος υποβάθρου και τα αέρια του θερμοκηπίου με σκοπό τη μακρόχρονη μελέτη των επιπτώσεων τους. Η εγκατάσταση έγινε πλησίον του Τηλεσκοπίου Αρίσταρχος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και είναι παράδειγμα συνέργειας ερευνητικών υποδομών διεθνούς κύρους.

Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του έργου και τις εργασίες εγκατάστασης και λειτουργίας της υποδομής είχαν οι: Δήμος Καλαβρύτων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων, o Δήμος Αιγιαλείας και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη χρηματοδότηση του έργου συνέβαλε το έργο ΚΡΗΠΙΣ «ΟΣΠΕΕ», ΕΠΑΝ ΙΙ, ΓΓΕΤ. Επίσης ήταν σημαντική η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στο σχεδιασμό και την ένταξη της υποδομής στην περιοχή, ενώ η κατασκευή συνεπικουρήθηκε από τη δωρεάν διάθεση υλικών από την ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Οι εργασίες για την κατασκευή του σταθμού ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2015 και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο 2015  και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου EnTeC.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στο: http://www2.ipta.demokritos.gr/entec/project.html

 

RELATED ARTICLES