Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕθνική Ετοιμότητα για Διαταραχές Εφοδιασμού (Stress Test) Αερίου

Εθνική Ετοιμότητα για Διαταραχές Εφοδιασμού (Stress Test) Αερίου

YPEKAΗ ετοιμότητα της χώρας σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού καθώς και η προστασία των καταναλωτών εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/07/2014 υπό την Προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη, με εκπροσώπους της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΗ και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Στις 07 Ιουλίου 2014 διαβιβάστηκε επιστολή του Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Gü nther Oettinger προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ με την οποία ζητείται η υποβολή ειδικής έκθεσης μέχρι τέλος Αυγούστου 2014, σχετικά με την προσομοίωση εκτάκτων καταστάσεων ( stress tests) εν όψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. Ανάλογες επιστολές έχουν αποσταλεί από τον Επίτροπο σε όλους τους Υπουργούς των κρατών μελών που επηρεάζονται από αντίστοιχη διακοπή της τροφοδοσίας. Το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζει ειδική έκθεση όπου θα περιγράφονται ενδεχόμενες επιπτώσεις όχι μόνο στον τομέα φυσικού αερίου αλλά και στο σύνολο του συστήματος παραγωγής ισχύος.

Κατά τη σύσκεψη, ο Υπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία της έκθεσης καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η χώρα για τα παρακάτω θέματα:

· Μελέτη εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία, όσο και απευθείας από την Ρωσία.

· Προσδιορισμός συγκεκριμένων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των δυνητικών διαταραχών εφοδιασμού.

· Προσδιορισμός προληπτικών μέτρων τα οποία απαιτείται να είναι αμέσου εφαρμογής.

· Αναγκαία μέτρα που απαιτείται να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των χωρών λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή τους διάσταση.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη:

« Η διεξαγωγή των Stress Tests είναι αναγκαία προληπτική ενέργεια ενόψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα. Τα αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων τόσο έκτακτης ανάγκης, όσο και προληπτικών, θα περιληφθούν σε ειδική έκθεση που θα συνταχθεί και αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ στην Ε.Ε . Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα σε ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού από πιθανές κρίσεις. Η προστασία των καταναλωτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».

 

Πηγή:energia.gr

RELATED ARTICLES