Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕθνικό Σχέδιο Καταγραφής Επικίνδυνων περιοχών για πυρκαγιές και πλημμύρες

Εθνικό Σχέδιο Καταγραφής Επικίνδυνων περιοχών για πυρκαγιές και πλημμύρες

Aπό κοινού, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Σχεδιασμού, κ. Δημήτρης Οικονόμου και ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, προέβησαν σε αυτοψία στην περιοχή της Κινέτας, η οποία επλήγη από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι για τη Κινέτα, μέσα στον Δεκέμβριο, θα είναι έτοιμο ένα ολιστικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες. Ο υφυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί– μετά από εντολή του πρωθυπουργού- με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η περυσινή πυρκαγιά στην Κινέτα και τώρα θα εμπλουτιστεί με τις νέες ανάγκες που προέκυψαν με την πλημμύρα. Το ένα σκέλος του σχεδίου αφορά σε έργα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και το δεύτερο είναι ένας πολεοδομικός σχεδιασμός που θα ανατάξει όλη την περιοχή. Θα περιλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα πιο μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Είναι ένα αντίστοιχο σχέδιο με εκείνο που εκπόνησε η κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται στο Μάτι».
Επίσης, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εντοπίσει τις περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιών και πλημμυρών σε όλη την Επικράτεια και μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί το Εθνικό Σχέδιο Καταγραφής επικίνδυνων περιοχών και Πρόγραμμα αναγκαίων δράσεων.  
 
Δ. Οικονόμου: «Το εν λόγω σχέδιο αφορά σε εκατοντάδες περιοχές σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ένας συνολικός χάρτης στον οποίον θα έχουν πρόσβαση η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, οι αρμόδιοι φορείς αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Με βάση αυτήν την καταγραφή σε εθνικό επίπεδο, θα εντοπισθούν οι προτεραιότητες σχεδιασμού και έργων πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών ανά περιοχή».
RELATED ARTICLES