Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕισφορά με βάση το πραγματικό εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους

Εισφορά με βάση το πραγματικό εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους

apozimiwsiΤον υπολογισμό των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα προτείνει στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται από την επιστολή 43 σελίδων που έφερε στη δημοσιότητα η «Κ».

Πρόκειται, για μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία όπως περιγράφεται, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, μένουν όμως να εξεταστούν οι λεπτομέρειες προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί πλήρως, τον Ιούλιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών συμφωνεί με την πρόταση και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα οδηγεί σε δομικές αλλαγές, καθώς όπως εξηγούν στην «Κ» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η εξατομίκευση των εισφορών μετατρέπει το σύστημα σε ντε φάκτο κεφαλαιοποιητικό.

Γεγονός που αφενός προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αφετέρου οδηγεί σε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των ασφαλισμένων, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών όσο και των παροχών.

Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο υγείας, ενώ δεν αποκλείεται – εφόσον προκριθεί μια τέτοια σημαντική αλλαγή, να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ασφάλιστρο, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί κάποιος να εισφέρει.

Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, δεν διευκρινίζεται επίσης, εάν το μέτρο θα αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές) ή και τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και εργολήπτες – μηχανικούς). Στο κείμενο μάλιστα, δεν υπάρχει η πρόταση για ταυτόχρονη μείωση εισφορών και συντάξεων κατά 20%, καθώς κρίθηκε πως θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΕ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

RELATED ARTICLES