Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕκτός «Εξοικονομώ» λόγω του ενεργειακού στόχου

Εκτός «Εξοικονομώ» λόγω του ενεργειακού στόχου

Δυσαρέσκεια για τον αυστηρό έλεγχο νομιμότητας των ακινήτων και τη μεγάλη γραφειοκρατία.

Εκτός του προγράμματος «Εξοικονομώ» μένουν πολλοί Βολιώτες, που διαπιστώνουν με αγανάκτηση ότι δεν μπορούν να πιάσουν τον ενεργειακό στόχο ή δεν έχουν τα χρονικά περιθώρια να αιτηθούν ένταξη λόγω της γραφειοκρατίας, ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων τρέχει έως τις 15 Μαρτίου.

Ενδιαφερόμενοι πολίτες που εκδηλώνουν τη θέλησή τους να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτήν την περίοδο μετά την παράταση που δόθηκε, ενημερώνονται από μηχανικούς ότι είναι αδύνατο να εγκριθούν. Τρέχουν από γραφείο σε γραφείο, μήπως επιτύχουν να πάρουν την επιδότηση και παίρνουν αρνητικές απαντήσεις.

Η συγκέντρωση των δικαιολογητικών απαιτεί μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία είναι γνωστή στους μηχανικούς.

Πλέον σήμερα πέραν των άλλων πραγματοποιούνται και πολύ αυστηροί έλεγχοι για τη νομιμότητα των ακινήτων. Ετσι αν κανείς έχει για κάποιο λόγο εκκρεμότητα με τα πολεοδομικά του θέματα είναι αδύνατο έχει τύχη η αίτησή του.

Ούτως ή άλλως όμως, αυτή τη στιγμή ο χρόνος δεν κρίνεται επαρκές για τον πολεοδομικό έλεγχο. Η αναμονή για τα σχέδια ελέγχου νομιμότητας από την Πολεοδομία Βόλου, λόγω του όγκου αιτήσεων που υποβάλλονται εκεί, τόσο για το «Εξοικονομώ» όσο και για μεταβιβάσεις ακινήτων και άλλα θέματα, φθάνει στον 1,5 μήνα.

Ερωτηθείσα σχετικώς η πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Μαγνησίας Ελένη Μαργαρίτη λέει ότι ο ενεργειακός στόχος για να επιτευχθεί εξαρτάται από σειρά παραγόντων.

Για παράδειγμα ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί προς της δεκαετίας του ’80 είναι πιο εύκολο να αναβαθμιστούν ενεργειακά μέσω του προγράμματος από άλλα ακίνητα πιο καινούργια για τα οποία μπορεί να έχει εφαρμοστεί ο κανονισμός της θερμομόνωσης.

Οσον αφορά στον έλεγχο νομιμότητας, σημειώνει ότι σήμερα η νομιμότητα αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αντίθετα παλαιότερα έτη όπως το 2015 και το 2016 ήταν στη δικαιοδοσία του μηχανικού να καταθέσει τις σχετικές άδειες ή όχι.

Ως σημαντικότερο κριτήριο για τη βαθμολόγηση των αιτήσεων ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%.

Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Υποτίθεται ότι το στοίχημα για το τρέχον πρόγραμμα είναι να αναβαθμιστούν για πρώτη φορά περί τις 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

taxydromos.gr

RELATED ARTICLES