Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕλεύθεροι Επαγγελματίες: Εισφορές επί...αγνώστου εισοδήματος

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Εισφορές επί…αγνώστου εισοδήματος

Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης… ανασφάλειας εξαιτίας του νέου Ασφαλιστικού, μιας και δεν γνωρίζουν επί ποιων εισοδημάτων θα καταβάλλουν εισφορές το νέο έτος.

Σύμφωνα με το νέο νόμο (ν.4387/2016), από την 1.1.17 και μετά οι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά της τάξης του 26,95% σε μηνιαία βάση που διαχωρίζεται σε 20% για συνταξιοδοτικό και 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, μπαίνει τέλος στις ασφαλιστικές κλάσεις που υπάρχουν ακόμα και βάσει αυτών καταβάλλονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια εισοδήματα θα αποτελέσουν τη βάση για την καταβολή των εισφορών αυτών.

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και για τους αυτοαπασχολούμενους – ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους), αφού η ασφαλιστική εισφορά εκτοξεύεται στο 37,95% (20% για σύνταξη, 6,95% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ). Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι τελικά οι εισφορές του 2017 θα προκύψουν επί των εισοδημάτων του 2016, όμως η έναρξη καταβολής τους θα γίνει όχι στην αρχή του νέου έτους. Ίσως γίνει σε τρεις ή τέσσερις δόσεις.

Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να προσαρμοστούν στις αλλαγές, όπως επίσης και στις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ να καθορίσουν το ύψος των εισφορών, ανά περίπτωση, με δεδομένο πλέον το εισόδημα. Πάντως η σχετική υπουργική απόφαση που θα εξηγεί τον τρόπο καταβολής εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα δεν έχει εκδοθεί και έτσι δεν μπορεί να λυθούν τα παραπάνω ερωτήματα.

Το βέβαιο είναι ότι το 2017 θα είναι ένα μεταβατικό έτος, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών, με αφετηρία το 2018 να ξεκινήσει η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, από τη φορολογική διοίκηση. Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό, η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας είναι ότι η επιβάρυνση θα εστιαστεί στο 15% των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ετησίως. Οι υπόλοιποι, είτε θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα δαπάνης, είτε θα έχουν μικρές μειώσεις.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

dikaiologitika.gr

RELATED ARTICLES