Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΝέαΕλεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν στις Εφορίες της Πάτρας για να κλείσουν τα «μπλοκάκια»

Ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν στις Εφορίες της Πάτρας για να κλείσουν τα «μπλοκάκια»

 

Μηχανικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες σπεύδουν στις δυο Εφορίες της Πάτρας για να κλείσουν τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα γνωστά μπλοκάκια. Πρόκειται στην συντριπτική τους πλειοψηφία για νέους επαγγελματίες οι οποίοι δεν θέλουν να επιβαρυνθούν από τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές, που ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό.

Το ίδιο συμβαίνει και σε όλες τις Εφορίες της χώρας, καθώς η προθεσμία για τη διακοπή των εργασιών, χωρίς επιπλέον, επιβαρύνσεις λήγει στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, το τελευταίο διάστημα καταγράφονται κατά μέσο όρο καθημερινά 10-15 διακοπές στη Γ’ Δ.Ο.Υ. Πατρών, ενώ στη Α’ Δ.Ο.Υ. της Πάτρας από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σε διακοπή περίπου 180 ελεύθεροι επαγγελματίες των δελτίων παροχής υπηρεσιών που είχαν.

Οι αθρόες διακοπές στα δελτία παροχής υπηρεσιών συνεπάγεται απώλεια εσόδων τόσο για το κράτος, μέσω της φορολόγησης, όσο και για τον νέο Ασφαλιστικό Φορέα.

Με το νέο ασφαλιστικό ακόμη και ο επαγγελματίας με μηδενικό εισόδημα από τη δραστηριότητα του καλείται να καταβάλει 158 ευρώ μηνιαίως στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δηλαδή θα βρεθεί με ετήσια οφειλή 1.896 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχει επιβάρυνση για το ίδιο παράδειγμα από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος προς την Εφορία.

Οι απώλειες εσόδων ωστόσο, θα είναι πολλαπλάσιες, καθώς το κράτος θα χάσει έσοδα από τη φορολόγηση των εισοδημάτων, των επαγγελματιών με μπλοκάκι.

Οι προθεσμίες

Όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 μπορούν μέχρι και την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς πρόστιμο. Εάν η δήλωση τους υποβληθεί μετά τις 30 Ιανουαρίου, θεωρείται εκπρόθεσμη και θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ.

Απλή η διαδικασία

Η διαδικασία της διακοπής δραστηριότητας είναι σχετικά απλή και μπορεί να τελειώσει ακόμη και με μια επίσκεψη στην εφορία αν ο φορολογούμενος δεν έχει φορολογικές εκκρεμότητες.

Ο φορολογούμενος αρκεί να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να συμπληρώσει το έντυπο Μ4 για τη διακοπή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το έντυπο κατατίθεται στο Μητρώο, που ελέγχει τα στοιχεία και δίδει στον φορολογούμενο ένα έντυπο με το οποίο εκείνος περνά διαδοχικά από τα άλλα τμήματα της Εφορίας (ΦΠΑ, Εισόδημα, ΚΦΑΣ κ.α..) για να μαζέψει τις απαραίτητες υπογραφές. Μετά από τη συλλογή των υπογραφών ο φορολογούμενος επιστρέφει στο τμήμα Μητρώου, όπου γίνεται η διακοπή των εργασιών και λαμβάνει τη σχετική Βεβαίωση Διακοπής.

Αν σε κάποιο από τα τμήματα της εφορίας προκύψει πως ο φορολογούμενος χρωστά φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, δεν έχει σωστά ενημερωμένο βιβλίων εσόδων εξόδων, δεν έχει κάνει όλες τις περιοδικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών και έχει λάθη ή παραλείψεις στις εκδοθείσες αποδείξεις τότε του ζητείται να διευθετήσει πρώτα τις σχετικές υποχρεώσεις, πληρώνοντας φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις και εν συνεχεία εξασφαλίζει τις υπογραφές που του επιτρέπουν να λάβει τη Βεβαίωση Διακοπής.

thebest.gr

RELATED ARTICLES