Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕνέργεια: 12 τρισ. δολ. έως το 2050 το όφελος από την πράσινη...

Ενέργεια: 12 τρισ. δολ. έως το 2050 το όφελος από την πράσινη μετάβαση

Ο κόσμος θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 12 τρισ. δολάρια με ορίζοντα το 2050 μέσω της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βάσει των υπολογισμών πρόσφατης μελέτης την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανατρέποντας την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η πράσινη μετάβαση είναι μία μάλλον δαπανηρή υπόθεση.

Ασφαλώς, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί αυτή την περίοδο, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η στροφή στην πράσινη ενέργεια είναι πλέον οικονομικά συμφέρουσα και εξαιτίας της μείωσης του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ακόμη κι αν κάποιος είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να συμφωνεί με αυτό που υποστηρίζουμε», επισήμανε στο BBC News ο καθηγητής Ντόιν Φάρμερ, του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης της Σχολής Μάρτιν της Οξφόρδης. «Το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, γιατί θα μας εξοικονομήσει χρήματα», εξήγησε.

Τα ευρήματα της έκθεσης βασίζονται στην εξέταση ιστορικών δεδομένων για τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων, αλλά και σε μοντέλα που προβλέπουν τις πιθανές μεταβολές τους στο μέλλον. Εξετάζοντας τις ιστορικές τιμές των ορυκτών καυσίμων για διάστημα 100 ετών, έως το 2020, η μελέτη διαπίστωσε ότι εάν συνεκτιμηθούν ο πληθωρισμός και η αστάθεια της αγοράς, το κόστος δεν έχει αλλάξει πολύ.

Αναφορικά δε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες υφίστανται υπό τη μορφή αυτή μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, τα ιστορικά δεδομένα είναι λιγότερα. Αλλά σε αυτό το διάστημα οι συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος της ηλιακής και αιολικής ενέργειας να μειωθεί ταχύτατα, με ρυθμό που πλησιάζει το 10% ετησίως. Εφαρμόζοντας μοντέλα που χρησιμοποιούν δεδομένα για τις τεράστιες επενδύσεις και τις οικονομίες κλίμακας που έχουν κάνει άλλες παρόμοιες τεχνολογίες φθηνότερες, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συνεχίσει να φθίνει.

«Η πιο πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας θα εξακολουθήσει να μειώνει το κόστος και όσο πιο γρήγορα προχωράμε τόσο περισσότερα θα εξοικονομούμε», σημειώνει ο δρ Ρούπερτ Γουέι, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση από τη Σχολή Επιχειρήσεων και Περιβάλλοντος Σμιθ.

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ήδη η φθηνότερη επιλογή για νέα έργα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μένει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης της ενέργειας, αλλά και τη διασφάλιση της ισορροπίας στα δίκτυα, όταν οι αλλαγές του καιρού οδηγούν σε μείωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το 2019 ο τότε υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε εκτιμήσει ότι το κόστος για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. λίρες.

Η έκθεση, την οποία εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρει ότι το κόστος έχει υπερεκτιμηθεί και έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για την υλοποίηση επενδύσεων. Σύμφωνα με αυτήν, οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι η προσπάθεια συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου θα φέρει απώλειες του παγκοσμίου ΑΕΠ, ήταν πολύ απαισιόδοξες. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιθανότατα θα έχει καθαρά οικονομικά οφέλη, καταλήγουν οι συντάκτες της έρευνας της Οξφόρδης.

kathimerini.gr

 

RELATED ARTICLES