Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργειαΕνεργειακά σπάταλα εννέα στα δέκα σπίτια

Ενεργειακά σπάταλα εννέα στα δέκα σπίτια

Ενεργειακά πιστοποιητικά που καθορίζουν την ενεργειακή κλάση των κτιρίων, διαθέτει το 25% του κτιριακού αποθέματος της χώρας, με το αντίστοιχο νούμερο να υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Εάν υπολογιστεί, η δεξαμενή κτιρίων στον οικιστικό τομέα που εκτιμάται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε 4.122.088, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 15 έως 17%. Μάλιστα σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα πιστοποιητικά, χορηγήθηκαν δωρεάν εν αντιθέσει με την χώρα μας που ξεκίνησαν με υψηλό κόστος και σήμερα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ.

Στα νούμερα αυτά, όπως επισημαίνουν από το ΚΑΠΕ, δεν περιλαμβάνονται όσοι κατοικούν στα σπίτια καθώς πιστοποιητικά, υποχρεούνται να εκδίδουν μόνο όσοι πουλούν ή μισθώνουν ακίνητα.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό κόμβο για την απόδοση των κτιρίων «EnergyHub for All» στις κατοικίες παρατηρείται ότι, ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 65% κατατάσσεται στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-Η. Το 32% κατατάσσεται στην Γ-Δ, ενώ μόλις το 3% στην Α-Β. Αντίστοιχα, από την κατανομή των πιστοποιητικών ανά ενεργειακή κατηγορία σε επίπεδο Περιφέρειας προκύπτει ότι, και στην περίπτωση αυτή, οι περισσότερες κατοικίες ανήκουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία Ε-.

Το διάστημα 2011 έως Μάιο του 2016 εκδόθηκαν συνολικά 641,662 ΠΕΑ σε κτίρια κατοικίας. Από αυτά, το 83% αφορούν σε κτίρια ή διαμερίσματα πολυκατοικιών (535.517 ΠΕΑ), ενώ το 17% σε μονοκατοικίες.

Από την κατανομή των εκδοθέντων ΠΕΑ για τις κατοικίες στις 13 Περιφέρειες της χώρας, φαίνεται ότι το 39.8% έχουν εκδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 17.1%

Από τη συσχέτιση μεταξύ του κτιριακού οικιακού αποθέματος και των εκδοθέντων ΠΕΑ ανά Περιφέρεια, διαπιστώνεται ότι στην Περιφέρεια Ηπείρου έχουν εκδοθεί τα περισσότερα πιστοποιητικά με ποσοστό 35%, ενώ τα λιγότερα στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστό 10%.

της Μαριάννας Τζάννε

newmoney.gr

RELATED ARTICLES