Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕνέργεια«Ενεργοποιείται» ο ΑΔΜΗΕ στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας.

«Ενεργοποιείται» ο ΑΔΜΗΕ στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας.

Προετοιμάζεται το έδαφος για τη δραστηριοποίηση του ΑΔΜΗΕ στην αποθήκευση ενέργειας, ένα πεδίο για το οποίο έχει εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον ήδη από το προηγούμενο διάστημα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, υπό σκέψη βρίσκεται η υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης τόσο για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Συστήματος Μεταφοράς όσο και για τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος στα διασυνδεδεμένα νησιά, σε περίπτωση εκδήλωσης εκτάκτων συνθηκών, όπως η διακοπή της ηλεκτροδότησης μέσω των διασυνδέσεων, γεγονός που με τη σειρά του θα αποτρέψει την ενεργοποίηση των παλαιών αυτόνομων σταθμών παραγωγής που βρίσκονται σε ψυχρή εφεδρεία ενώ θα μεγιστοποιήσει την αξιοποίηση της ενέργειας που προέρχεται από μονάδες ΑΠΕ .

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος (σ.σ. η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης στα νησιά), οι κινήσεις του Διαχειριστή αναμένονται να έρθουν στο άμεσο μέλλον με την εγκατάσταση του πρώτου πιλοτικού συστήματος να αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ήδη μέσα στο τρέχον έτος. Το σύστημα που βρίσκεται στα σκαριά ,πρακτικά αποτελεί την πρώτη δοκιμή ενός συστήματος κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα εκ των διασυνδεδεμένων νησιών.

Πέραν όμως των νησιών, εξετάζονται ανάλογες μονάδες και στο χερσαίο σύστημα με λύσεις μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η μηχανική αποθήκευση ενέργειας, με αντλησιοταμίευση.

Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι δεν θα εξαντληθεί αποκλειστικά στη διαχείριση των μονάδων με το βλέμμα του να στρέφεται παράλληλα και στο κομμάτι της υλοποίησής  τους, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες συνέργειες με άλλες εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Φαίνεται πάντως πως ο Διαχειριστής δεν θα αρκεστεί αποκλειστικά στο σημαντικό και «βαρύ» πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών που ήδη «τρέχει» αλλά αντιλαμβανόμενος με πολυδιάστατο τρόπο τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, επιδιώκει να τοποθετηθεί ήδη από νωρίς σε νέες αγορές.

Γι΄αυτό άλλωστε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ερωτηθείς για τα νέα πεδία δραστηριοποίησης του Διαχειριστή στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ypodomes.com, διατύπωσε με σαφήνεια το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, σχολιάζοντας ότι -βάσει μελετών- ο συνδυασμός της διασύνδεσης με μία αποθηκευτική μονάδα, στην πραγματικότητα θα αυξήσει την επάρκεια και τη χωρητικότητα της διασύνδεσης, παρέχοντας πρόσθετη ευελιξία.

Η τάση για την ενεργοποίηση των Διαχειριστών Συστήμάτων Μεταφοράς δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο καθότι και η ιταλική Terna έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί αντίστοιχες δοκιμές. Σε αυτή τη φάση αυτό που προέχει για την ΑΔΜΗΕ φέρεται να είναι η αποτίμηση των τεχνικών οφελών της αποθήκευσης για το Σύστημα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα προσδιοριστεί και η οικονομική τους διάσταση.

Φίλιππος Παναγόπουλος

ypodomes.com

RELATED ARTICLES